Umjetnik koji je svima uljepšao djetinjstvo: Mario Drmać postao prvi lutkarski reditelj u BiH

- Advertisement -

Mario Drmać, umjetnik koji je mnogima uljepšao djetinjstvo svojim emisijama, postao je prvi lutkarski reditelj u Bosni i Hercegovini.

Pozorište mladih Sarajevo, u kojem Drmać inače radi, objavilo je sretnu vijest da je on jučer na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku magistrirao s najvišom ocjenom na smjeru lutkarska režija.

“Kolektiv Pozorišta mladih čestita našem Mariju na velikom uspjehu kojim je postao prvi lutkarski reditelj u BiH”, poručili su.

Inače, njegova magistarska predstava “Olovni vojnik” je na redovnom repertoaru ovog pozorišta. Nastala je prema bajci Hansa Christiana Andersena.

PROČITAJTE JOŠ:  Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad

Drmać je ranije na press konferenciji kazao kako ova Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke, ali da je on to promijenio. U ovoj bajci o olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Oni su mladi koji se zaljubljuju otkrivajući zajedničke čari ljubavi prema igračkama.

Uloge u “Olovnom vojniku” su ostvarili: Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija, piše Klix.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravičan zločin: Malena Danka Ilić je ubijena

Mlađe generacije Drmaća prepoznaju po emisijama “Idemo dalje”, “Hugo”, “Lutkokaz” itd. Nemoguće je nabrojati sve predstave u kojima je Drmać briljirao. Samo neke od njih su: “Hamlet”, “Omer i Merima”, “Legenda o Ali Paši”, “Dugo putovanje u noć”… Naravno, tu su i brojni filmovi: “Go West”, “Remake”, “Nafaka”, “Ritam života” “Slunjska brda, život ili smrt” itd.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...