Udruženje Renesansa: PDV-om protiv raka

- Advertisement -

Udruženje građanki “Renesansa”, čije su članice žene liječene od tumora na dojci, najavilo je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu inicijativu nazvanu “PDV-om protiv raka”.

Cilj je da vladin i nevladin sektor te zdravstveni profesionalci osmišljenom zajedničkom akcijom doprinesu sistemskom rješavanju  problema u zdravstvu, što u krajnjem treba da omogući da se teško oboljeli pacijenti brže i lakše snabdijevaju odgovarajućim neophodnim lijekovima.

“Renesansa” je najavila za danas poslijepodne u Sarajevu okrugli sto o istoj temi kao  nastavak rasprave o mogućim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, odnosno kao podršku inicijativi koju je Federalno ministarstvo zdravstva uputilo Ministarstvu civilnih poslova BiH u junu 2009. godine  te inicijativi poslanika u Federalnom parlamentu iz juna 2010. godine. U tim dokumentima je dato više prijedloga o mogućim načinima rješavanja finansijskih problema u zdravstvu.

Podrškom inicijativi za povrat PDV-a ili za ukidanje ove vrste poreza na lijekove i potrošni materijal, zdravstvene ustanove i fondovi zdravstvenog osiguranja osigurali  bi dodatni novac za ukidanje listi čekanja te proširenje programa na kantonalnom i federalnom nivou, predlažu iz udruženja  jedan od mogućih sistemskih modula.

PDV je početak rješenja problema, a u okviru cijelog projekta će se raditi na nacionalnom programu za borbu protiv malignih bolesti, rečeno je također.

Članice “Renesanse”, u saradnji s Helsinškim komitetom Sarajevo, pozvale su na današnji okrugli sto partnerske asocijacije iz BiH: Udruženje žena Tuzle, “Život” iz Zenice, “Novi pogled” iz Mostara, “Iskra” Banjaluka, “Biser” Goražde, “Narcis” iz Širokog Brijega te “Bistrica” iz Livna.

Pozvani su i Asocijacija za djecu koja boluju od raka u FBiH, “Colon” i “Neven”, kao i zdravstveni profesionalci, institucije direktno vezane za ovu problemtiku, predstavnici drugih nevladinih organizacija i građani.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....