U UKC-u Tuzla koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika, uvedene nove mjere [video]

- Advertisement -

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, danas je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona održao sjednicu hitnog karaktera.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, potvrdio je da je trenutno koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika UKC-a Tuzla, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi.

Smatra da je zabrinjavajuće stanje jer je, kako je naveo, u proteklih deset dana od četiri zaražena medicinska radnika, taj broj povećan na 40.

Između ostalih, COVID-19 potvrđen je i kod glavnih nosioca za liječenje oboljelih od tog virusa.

-Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je koronavirusom zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku – naglasio je Jusufović.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Doneseno je nekoliko novih mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa i zbog sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema, a jedna se odnosi na suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

-Samo selektivni slučajevi će se pregledati u smanjenom broju. Kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite neće doći u pitanje. Mi ćemo također uvesti i sistem što manjeg kontakta među osobljem kroz rad u turnusima, odnosno četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to dozvoljava broj osoblja – kazao je Jusufović.

Novim mjerama obuhvaćena je i privremena obustave praktične nastave u UKC-u Tuzla za studente Medicinskog fakulteta i srodnih fakulteta UNTZ Srednje medicinske škole, izuzev studenata koji obavljaju klinički staž.

PROČITAJTE JOŠ:  Još jedan zemljotres na granici BiH i Crne Gore: Kratko je trajalo ali je bilo jako

Zbog povećanja hospitaliziranih osoba zaraženih koronavirusom u dvije COVID bolnice u UKC-u Tuzla,  unutrašnjim raspoređivanjem oko 30 posto osoblja UKC-a će biti angažovano u tim odjeljenjima.

Po riječima Jusufovića, trenutno je u COVID bolnicama hospitalizirano 72 pacijenta, što pokazuje porast u odnosu na jučerašnji dan, a oko jedna trećina hospitaliziranih ima tešku kliničku sliku.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić smatra da se trenutna epidemiološka situacija ne može ocijeniti alarmantnom, ali shodno rastu broja novootkrivenih pozitivnih slučajeva, ona ima tendenciju pogoršanja.

Poručio je da se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti i adekvatno pristupiti provođenju svih mjera.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...