U svijetu se za godinu dana opere 2,3 biliona američkih dolara

- Advertisement -

Tim naučnika sa Tehničkog univerziteta u Beču je analizirao protok prljavog novca pomoću relativno jednostavnih statističkih modela, inspirisanih fizikom, te došao do zaključka da se za godinu dana u svijetu opere novac u približnoj vrijednosti  2,3 biliona američkih dolara.

Pranje novca je globalan problem. Prihodima od kriminalnih aktivnosti, poput krijumčarenja droge i korupcije, gubi se svaki trag dok se novac ne opere. To prouzrokuje visoke ekonomske troškove, a i rješavanje kriminalnih radnji je otežano.

Još nije moguće dati precizne podatke o tokovima prljavog novca, međutim Tehnički univerzitet u Beču bavio se analizom podataka holandskih poreznih uprava o sumnjivim novčanim transakcijama. Naučni tim uzeo je u obzir i druge parametre poput nastojanja država da primjene smjernice protiv pranja novca.

PROČITAJTE JOŠ:  Inspekcija u RS-u zabranila uvoz 1.630 kilograma jagoda iz Albanije

Na osnovu tih podataka razvijen je statistički model koji opisuje od kojih parametara ovise tokovi prljavog novca.

– Zanimljivo je da oni imaju mnogo toga zajedničkog sa gravitacijom. Snaga gravitacije između dva planeta raste sa njihovom masom, a smanjuje se sa kvadratom udaljenosti.
Slično se događa i sa pranjem novca: Što je jača ekonomija neke zemlje, to su jači novčani tokovi, ali i volumen sumnjivih transakcija opada podudarno sa kvadratom udaljenosti. Upravo udaljenost igra važnu ulogu u kriminalnim aktivnostima. Pranje novca iziskuje lične kontakte, direktnu komunikaciju i kriminalne mreže koje su prostorno blizu – objašnjava prof. dr. Michael Getzner sa Tehničkog univerziteta u Beču.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon napada u Moskvi: FUP izdao naredbu svim kantonalnim MUP-ovima

Nijedan statistički model ne opisuje stvarnost u potpunosti, ali je naučni tim u Beču uz pomoć samo nekoliko parametara uspio doći do potrebnih podataka. Njihov model je primjenljiv i u drugim zemljama.

Po pitanju novčanog volumena sa kriminalnim porijeklom direktno iz zemlje, mjerenog prema bruto domaćem proizvodu, Austrija se nalazi tek ispod prosjeka OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...