U susret 89. dodjeli Oskara: Tamnoputi glumci prvi put nominovani u svim kategorijama

- Advertisement -

Ono što je posebno obilježilo prethodne dvije godine kada je u pitanju dodjela Oskara jeste činjenica da među nominacijama nije bilo tamnoputih glumaca, zbog čega su Oskar bojkotovale pojedine holivudske zvijezde. Slučajno ili ne, ove godine je došlo do pravog preokreta, pa se tako prvi put u historiji dodjele bore tamnoputi glumci

Ovogodišnja 89. dodjela nagrade Američke filmske akademije Oskar biće održana u nedjelju, 26. februara, u Dolby teatru u Los Angelesu, a domaćin će biti komičar Jimmy Kimmel.

Ono što je posebno obilježilo prethodne dvije godine kada je u pitanju dodjela Oskara jeste činjenica da među nominacijama nije bilo tamnoputih glumaca, zbog čega su Oskar bojkotovale pojedine holivudske zvijezde. Slučajno ili ne, ove godine je došlo do pravog preokreta, pa se tako prvi put u historiji dodjele bore tamnoputi glumci, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Tako se i među 683 člana žirija Američke filmske akademije nalazi 46 posto žena, kao i 41 posto tamnoputih Amerikanaca.

Kada je u pitanju utrka za prestižnu nagradu Oskar, među tamnoputim glumcima koji će se ove godine boriti za zlatnog kipića je Denzel Washington (Fences) u kategoriji za najboljeg glumca, zatim Mahershala Ali (Moonligth) u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, Ruth Negga (Loving) i Octavia Spencer (Hidden Figures) u kategoriji za najbolju glumicu, te Viola Davis (Fences) i Naomie Harris (Moonlight) u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Inače, najviše nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oskara dobio je mjuzikl “La La Land” američkog reditelja Damiena Chazellea, koji je osvojio čak sedam nagrada na ceremoniji dodjele Zlatni globus.

„La La Land“ osvojio čak 14 nominacija, čime je izjednačio rekord filmova ‘All About Eve’ i ‘Titanic’. Meryl Streep je uz to, postala prva glumica koja je dosegla dvadesetu nominaciju. La La Land je treći po redu mjuzikl koji je ušao u kategoriju za najbolji film, nakon „Anchors Aweigh“ 1945. godine i „All That Jazz“ 1979. godine.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...