U Sarajevu održana premijera dokumentarnog filma ”Posljednji Farukov penal”

0
U Sarajevu održana premijera dokumentarnog filma ”Posljednji Farukov penal”, Life.ba

Dokumentarni film „Posljednji Farukov penal“ autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, uz ekipu koju su još činili Sead Kreševljaković, Husein Nemer, Samir Šarenkapa, Almir Kozić i Sanel Preljević, premijerno je prikazan u četvrtak u sarajevskom Domu mladih.

Ovo je filmska priča o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo bh. igrač Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta – Argentine. Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale. Stariji ljubitelji nogometa i danas se sjećaju te ,zamrznuta u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu. Film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVNO: Hamulić otkrio da li će igrati za BiH

No, ostaje zapisano kao jedan od najboljih rezultat Jugoslavije na Mundijalima.

Scene iz filma snimljene su u Sarajevu, Splitu, Zagrebu i Podgorici. U filmu ,između ostalog osim Hadžibegića, govore: Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić, te italijanski novinar Luigi Riva.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Haos u sarajevskom Domu zdravlja: Žena šamarala pacijente jer nije mogla preko reda doći na pregled

 

Na promociji je bio veliki broj zvanica među kojima su predsjesnik NSBiH Elvedin Begić, aktuelni treneri Željezničara Amar Osim i Sarajeva – Husref Musemić, kao i Luigi Riva, crnogorski novinar Milorad Đurković, Predrag Pašić, Zdenko Jelić, Adnan Džemidžić, Dino Đurbuzović, Almir Turković, Haris Đinović, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Erko Jun…


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)