U predsjedničkoj utrci Macron više ne može računati na front protiv Le Pen

- Advertisement -

Francuski predsjednik Emmanuel Macron neće moći računati na tradicionalni front francuskih birača protiv krajnje desnice u drugom krugu izbora i morat će pojačati svoju kampanju ako želi pobijediti Marine Le Pen, koja je uspješno ublažila svoj imidž.

Iako se predviđalo da će Macron pobijediti u prvom krugu s rezultatom boljim od očekivanog od 28%, što je poboljšalo svoj rezultat iz 2017., Macron ne može sa sigurnošću računati na pobjedu: ankete predviđaju vrlo malu razliku u pobjedi protiv Le Pen u drugom krugu 24. aprila, prenosi Reuters.

Na prošlim izborima na nacionalnom, regionalnom i općinskom nivou, lijevi i desni birači su se ujedinili kako bi blokirali krajnju desnicu s vlasti, što je fenomen poznat kao ‘republička fronta’.

Iako su svi glavni kandidati, uključujući one iz konzervativne stranke Les Republicains i Socijalističke stranke, podržali Macrona za drugi krug u nedjelju navečer, nije baš sigurno da će ih njihovi birači pratiti. Štaviše, njihovi su rezultati bili toliko loši da njihova podrška može imati malu težinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Određen pritvor ocu osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić i naređena obdukcija D.D.

– Među političarima, republikanska fronta se pokreće. Ostaje za vidjeti hoće li ih birači slijediti – rekao je Mathieu Gallard, voditelj istraživanja u Ipsosu France.

Anketa Ifopa provedena izvan biračkih mjesta tokom nedjeljnog glasanja predviđala je da će Macron dobiti 51% podrške birača za dvije sedmice, što je jasan pokazatelj da se “republikanski front” urušava.

Komplikujući Macronovu pobjedu, Le Pen je uvelike odustala od svoje retorike protiv imigracija, protiv Evropske unije, fokusirajući se više na pitanja troškova života.

PROČITAJTE JOŠ:  Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć ramazana, noć Lejletul-kadra

Drugo Ifopovo istraživanje u martu pokazalo je da je manje od polovice svih Francuza sada smatra “strašnom”.

U svom govoru u nedjelju predstavila je sebe kao ujedinjavajuću ličnost koja će izliječiti francuske “frakture” i zaustaviti “haos” koji je navodno doveo Macron, bivši bankar za kojeg je rekla da utjelovljuje “moć novca” i da je radio za nekolicinu.

U međuvremenu, Macron ne može birače lijeve strane uzimati zdravo za gotovo.

Trećeplasirani kandidat, Jean-Luc Melenchon, pozvao je birače da ne podrže Le Pen, ali nije podržao ni Macrona, povećavajući neizvjesnost o tome kako će glasati predviđenih 21 posto birača koji su podržali krajnje lijevu stranu.

Ankete pokazuju da bi mnogi mogli odlučiti biti suzdržani.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...