U Meksiku pronađen fosil guštera star 23 miliona godina

0
U Meksiku pronađen fosil guštera star 23 miliona godina, Life.ba

Istraživač Francisco Riquelme je na području jugoistočnog Meksika u kamenu ćilibara pronašao fosil guštera koji je živio prije 23 miliona godina, javlja agencija Anadolija. Riquelme je fosil pronašao u pokrajini Chiapas.

Gušter je dužine 4,5 centimetra i širine 1,3 centimetra te pripada porodici Anolis. Zbog činjnice da se gušter nalazi u kamenu ćilibar tj. fosiliziranoj smoli, meka tkiva njegovog tijela i koža u dobrom su stanju čak i nakon 23 miliona godina. Ovo nije prvi pronađeni fosil ove vrste guštera, no činjenica je da je baš ova vrsta nedavno otkrivena.

Naučnicima je poznato oko 400 vrsta guštera iz porodice Anolis. Oni su poznati po veoma profinjenim tehnikama kamufliranja. Kada žele da se zamaskiraju, jednostavno poprime boje okoline. Najstariji pronađeni fosilni ostaci sačuvani u ćilibaru stari su 230 miliona godina. Naime, prošle godine je u Italiji pronađen fosilizirani ostatak grinja.

LIFE:  Lijepa strana BiH: Frizer iz Viteza već godinama besplatno šiša prvačiće

Ćilibar je fosilizirana smola. Danas nerijetko možemo naći insekte koji su zarobljeni u smolu u trenutku kada je ona bila svježa, odnosno prije više desetina miliona godina. Zbog te činjenice naučnici danas mogu pratiti promjene kod pojedinih organizama na ćelijskom nivou.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.