Čim se na tržnici ili u vrtu pojave prve trešnje, odmah hrlimo po njih. Njihovom okusu zaista je teško odoljeti, no, što je još važnije, izuzetno su zdrave i ljekovite.
Osim samih sočnih i slatkih plodova, koje možete jesti svježe ili od njih praviti sok, iskoristiti možete i njihove peteljke, primjerice za čaj. Zahvaljujući njihovim bioaktivnim komponentama, peteljke i listovi trešanja od davnina su se koristili u narodnoj medicini, piše Alternativa za vas.
Peteljke sadrže eterična ulja, kalijeve soli i antioksidanse te, osim kod bubrežnog kamenca, pomažu i detoksu organizma. Sami plodovi trešanja djeluju protivupalno te sprečavaju pojavu bora, dakle imaju i pomlađujući učinak.
Također, potiču probavu te čuvaju zdravlje bubrega i srca. Ovo voće odličan je izvor polifenola, moćnih biljnih komponenti koje smanjuju upalne procese, kao i oštećenja na staničnoj razini, te općenito podiže vitalnost cijelog organizma. Kao i srodne im višnje, trešnje su bogate antocijaninima, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, te kvercetinom, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Mogu se pohvaliti i visokim razinama vitamina A, B, C i K, te minerala, poput kalija, mangana, magnezija i bakra, kao i obiljem vlakana. Zahvaljujući vlaknima, trešnje vrlo povoljno djeluju na probavu. Zanimljivo je i to što trešnje imaju jače djelovanje od aspirina, i to bez neželjenih nuspojava i iritacije želuca. Takav učinak imaju zahvaljujući antocijaninima, biljnim komponentama koje im daju crvenu boju. Upravo antocijanini sprečavaju oksidativna oštećenja te suzbijaju djelovanje enzima ciklooksigenaze 1 i 2, koji se pojavljuju u upaljenim i bolnim tkivima.
Stoga, kod glavobolje i povišene temperature, umjesto za farmaceutskim aspirinom, radije posegnite za trešnjama! Karotenoidi i flavonoidi iz trešanja iznimno su važni za zdrave moždane funkcije, kao i za pamćenje. Ovo voće štiti živčani sistem te pomaže u ublažavanju simptoma Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Svaki dan tokom jedne sedmice popijte po čašu svježe iscijeđenog soka od trešanja. Poznato je da trešnje obiluju borom, mineralom koji čuva gustoću i čvrstoću kostiju. Usto su odličan izvor i kalcija i magnezija, koji su također važni za zdravlje kostiju i zglobova. Sok od trešanja pomaže i u prevenciji gihta. On, naime, snižava razine mokraćne kiseline u krvi i urinu te na taj način sprečava pojavu ove neugodne bolesti.
Osim soka, kod gihta i reume možete koristiti i čaj od peteljki trešanja. Triput na dan pojedite po zdjelicu svježih trešanja. To će vam pomoći da ublažite umor i iscrpljenost te da podignete razine energije. Konzumacijom svježih trešanja možete očuvati i zdravlje srca. Trešnje su, naime, bogate antioksidansima, vitaminima i fosforom, koji su pravi zaštitnici srca. Osim što unapređuju zdravlje krvnih žila, usto jačaju srčani mišić. Stoga, dok im je sezona, jedite ih što više. Trešnje su dobre i za anemiju ili slabokrvnost, i to zahvaljujući bakru, koji potiče apsorpciju željeza.
Čaj od peteljki trešanja – za zdravlje bubrega i urinarnog trakta
Recept br. 1: u litru vode dodajte šaku peteljki trešanja. Zakuhajte pa kuhajte oko 2 minute. Ostavite da malo odstoji, zatim procijedite. Pijte nezaslađeno u malim gutljajima tokom dana. Čaj od peteljki ima antiseptička svojstva te je odličan ne samo za bubrežna oboljenja nego i za mokraćne infekcije, odnosno za zdravlje cijelog urinarnog trakta.
Recept br. 2: u 200 ml vode dodajte kašiku peteljki trešanja pa zakuhajte. Kuhajte minutu-dvije, zatim maknite s vatre. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 5 minuta, a potom procijedite. Pijte triput na dan. Ovaj je ljekoviti čaj dobra pomoć kod pijeska i bubrežnog kamenca.