Tragom kamila na brdskom biciklu [video]

- Advertisement -

Legendarni brdski biciklista René Wildhaber pronašao je novu oazu za svoj sport, i to u pustinjskoj regiji Dhofar u Omanu, gdje se vozio stazama koje su pri migriranju napravile kamile.

Tokom nekoliko mjeseci svake godine, kada u regiju Dhofar u Omanu stigne monsunska sezona, ovaj pustinjsko-planinski pejzaž privremeno prekrije bujno zelenilo. U tom periodu kamile hodaju naokolo, praveći staze kroz gustu vegetaciju.

Po završetku monsuna, krajolik se ponovo pretvara u suhu, vrelu pustinju, a na tlu ostaju vidljiva mreža staza kojima su se kamile kretale.

Švicarski brdski biciklista René Wildhaber je na svom MTB biciklu krenuo tragom kamila, prateći staze koje su ostavile za sobom. U Omanu je proveo jednu sedmicu, svakodnevno vozeći po desetak sati.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Privremeni period vlažne klime nije nešto što bi se moglo očekivati u Dhofaru, naročito jer je svega par stotina kilometara udaljen od pustinje Rub’ al Khali.

„Očekivao sam samo pustinju i pijesak, ali onda sam ovdje našao planine. Jako je lijepo, kao kod kuće u Švicarskoj, samo bez snijega“, rekao je Wildhaber.

U njegovoj rodnoj Švicarskoj kamile nisu uobičajen prizor, a upravo su ga ove takozvane „pustinjske lađe“ najviše zaintrigirale i navele da krene u vožnju njihovim tragovima. Ta se vožnja pokazala daleko izazovnijom nego što se na prvi pogled moglo činiti, zbog neočekivanih zavoja i strmina.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

„Nikada ne znate šta vas čeka iza narednog zavoja, tako da stalno morate gledati naprijed i biti na oprezu. Na ovim stazama se vidi odlična kombinacija različitih nagiba, jer kamile nekada hodaju nizbrdo, a nekada ravno. One su graditelji staza ovdje“, objasnio je Švicarac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...