Top lista najprljavijih: Deset stvari koje imaju najviše bakterija na sebi

0

Među stvarima sa velikom koncentracijom bakterija nalaze se i novčanice, meniji u restoranima i kafićima, namještaj u restoranima brze hrane i piskovi za nargile

Cilj istraživanja o skupljanju bakterija jeste zaštiti ljude i pomoći im u održavanju higijene.Tako su “lovci na bakterije” kako se nazivaju članovi Vijeća objavili listu stvari na kojima se  nalazi najveća koncentracija bakterija.

To su prvenstveno otvori za usta na limenkama pića, rukohvati u javnim toaletima, namještaj u fastfoodovima, papirni ubrusi, rukohvati stepenica, menui u restoranima i kafićima, česme u zajedničkim prostrijama, pisak za nargilu koji koristi više osoba, posude za led koje se neredovno održavaju, kao i peškiri i oprema u frizerskim salonima i salonima ljepote.

– “Lovci na bakterije”, članovi Higijenskog vijeća Turske su napravili listu deset najprljavijih stvari u 2015. godini. Kriterij je bio jednostavan, najveći broj bakterija na sebi, javlja Anadolu Agency (AA).

Neki od predmeta se nalaze u svakodnevnoj upotrebi.  To su prvenstveno otvori za usta na limenkama pića, rukohvati u javnim toaletima, namještaj u restoranima brze hrane, novčanice, rukohvati stepenica, meniji u restoranima i kafićima, česme u zajedničkim prostorijama, pisak za nargilu koji koristi više osoba, posude za led koje se neredovno održavaju, kao i peškiri i oprema u frizerskim salonima i salonima ljepote. Vijeće čine, pored zdravstvenih radnika i ljudi kao što su nutricionisti, inžinjeri poljoprivrede, kao i članovi udruženja za zaštitu potrošača.

Cilj istraživanja o skupljanju bakterija jeste zaštiti ljude i pomoći im u održavanju higijene.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.