Termički obrađena hrana je zdrava

0

Termički obrađena hrana je zdrava, Life.baSudeći prema italijanskoj studiji čiji su rezultati objavljeni u Journal of Agricultural and Food Chemistry, kuhanjem se ipak ne uništavaju svi korisni sastojci povrća. Nicoletta Pellegrini sa Univerziteta u Parmi zajedno sa svojim kolegama kupila je svježe ubrano povrće – mrkvu i brokule u lokalnom supermarketu.

Zatim su u laboratoriji kod još neobrađenih namirnica izmjerili količinu različitih akntioksidansa. Nakon toga, to isto povrće su termički obradili kuhanjem i prženjem. Prije kuhanja povrće je bilo izuzetno bogato antioksidansima, ali antioksidansi su bili tu i nakon termičke obrade.

Tako, primjera radi, brokule pripremljene na pari sadrže više sastojaka koji sprječavaju nastanak raka, nego dok su u svježem stanju. Kuhana mrkva sadrži veće količine karotenoida nakon kuhanja, nego prije toga. Istraživanje je pokazalo da iako u nekim slučajevima nestaju, kod nekih namirnica nivo antioksidansa raste poslije termičke obrade. Ipak, naučnici su istakli kako ne postoji jedinstven način pripremanja hrane, koji će biti dobar za sve vrste povrća.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)