Termički obrađena hrana je zdrava

- Advertisement -

Sudeći prema italijanskoj studiji čiji su rezultati objavljeni u Journal of Agricultural and Food Chemistry, kuhanjem se ipak ne uništavaju svi korisni sastojci povrća. Nicoletta Pellegrini sa Univerziteta u Parmi zajedno sa svojim kolegama kupila je svježe ubrano povrće – mrkvu i brokule u lokalnom supermarketu.

Zatim su u laboratoriji kod još neobrađenih namirnica izmjerili količinu različitih akntioksidansa. Nakon toga, to isto povrće su termički obradili kuhanjem i prženjem. Prije kuhanja povrće je bilo izuzetno bogato antioksidansima, ali antioksidansi su bili tu i nakon termičke obrade.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Tako, primjera radi, brokule pripremljene na pari sadrže više sastojaka koji sprječavaju nastanak raka, nego dok su u svježem stanju. Kuhana mrkva sadrži veće količine karotenoida nakon kuhanja, nego prije toga. Istraživanje je pokazalo da iako u nekim slučajevima nestaju, kod nekih namirnica nivo antioksidansa raste poslije termičke obrade. Ipak, naučnici su istakli kako ne postoji jedinstven način pripremanja hrane, koji će biti dobar za sve vrste povrća.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...