Tabela: Svakoj ugroženoj općini BiH dodijeljene turske općine koje će slati pomoć

- Advertisement -

Turski vatrogasci u Brčkom: Ne idemo dok sve ne bude očišćeno

Unija turskih mediteranskih općina (MBB) danas se sastala i razmatrala načine na koji će voditi akciju pomoći za poplavama ugroženim područjima Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency  (AA).

Gradonačelnik Burse i predsjednik MBB-a Recep Altepe je kazao da su svi načelnici Unije izrazili apsolutnu predanost ovom pitanju i da su jednoglasno usvojili odluku o pokretanju kampanje pomoći za 15 bosanskohercegovačkih mjesta koja su pogođena velikim poplavama.

Na pozvi predsjednika Unije Altepea, načelnici općina članica su se sastali u sjedištu Unije u Eminonu i dogovorili strategiju kampanje.

Briga o BiH je naša obaveza

Ukazujući na ogromne posljedice poplava u BiH, Altepe je kazao da Unija MBB, koja uključuje 60 posto terotorije Turske, preuzima svoju odgovornost da pomogne prijateljima i braći u BiH, te dodaje da je dogovorena koordinacija svih općina MBB u predstojećoj kampanji.

Istakavši da je dogovoreno da svakom od 15 poplavljenih područja BiH pomažu po tri općine članice MBB-a, Altepe je kazao da će najveći dio pomoći sačinjavati kućne potrepštine, dugotrajna hrana, madicinska sredstva, te sredstva za higijenu i dezinfekciju.

PROČITAJTE JOŠ:  Bijeljina: Radnik pao sa četiri metra visine

Podsjetivši da su ekipe turskog Ministarstva vanjskih poslova, Burse, Istanbula i drugih iz Turske već na terenu i da rade na utvrđivanju potreba ugroženih stanovnika, Altepe je kazao da se te liste potreba dostavljaju MBB-u i da će akcija biti vođena u koordinaciji i pravovremenim kotaktima i sa zvaničnicima u BiH.

Predsjednik MBB-a Altepe je u izjavi za medije kazao da su u kontaktu sa rukovodioce ekipa Grada Istanbula i Turskog polumjeseca u BiH Ismailom Hakkiom Turuncom i da će po hitnom postupku biti poslana pomoć u vidu mlijeka u prahu, ležaja, insekticida, frižidera, mobilnih kreveta, pumpi za vodu, pelena i dječije hrane.

Zamjenik gradonačelnika Istanbula Goksel Gumusdag je kazao da 48-člana ekipa ovo grada sa 19 vozila neprestano radi na terenu u BiH i da je utvrđeno da je BiH najpotrebnija pomoć u lijekovima i pokućstvu. On je naglasio važnost dobre koordinacije tokom kampanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić idu u KPZ Zenica

Na kraju sastanka je usvojen i princip po kojem su svakom ugroženoj općini BiH dodijeljene turske općine koje će slati pomoć, a usvojena tabela izgleda ovako:

Zenica – Grad Istanbul, Olovo – Grad Bursa, Fatih, Tuzla – Bagcilar, Uskudar i Besiktas, Sanski Most – Beylikduzu, Buyukcekmece i Silivri, Maglaj – Kagithane, Umraniye i Atasehir, Šamac – Bayrampasa i Beykoz, Brčko – Sisli, Bakirkoy, Eyup i Esenler, Bijeljina – Kadikoy, Catalca, Sariyer i Avcilar, Orašje – Esenyurt i Adalar, Prijedor – Beyoglu, Gaziosmanpasa i Kartal, Odžak – Kucukcekmece i Sultangazi, Doboj – Osmangazi, Arnavutkoy, Pendik i Maltepe, Jajce – Sultanbeyli i Cekmekoy, Kakanj – Sancaktepe, Sile i Tuzla, te Zavidovići – Gungoren, Bahcelievler i Basaksehir.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Apel za pomoć Jasmini Smajić iz Konjica: Za operaciju u Istanbulu potrebno 7.750 eura

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Jasminu Smajić iz...

Jala Brat i Buba Corelli donirali 50.000 KM za djecu oboljelu od raka

Nevladina organizacija "Srce za djecu oboljelu od raka" objavila...

NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

Modna agencija "NovamaS" predvođena direktoricom Almom Musliović uključila se...

Apel za pomoć 28-godišnjoj Murisi Ramić iz Travnika: Spasimo život majci troje djece

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za majku troje dječice,...

Pokažimo humanost: Adin Čurić je u prvih šest mjeseci života operisao srce i imao moždani udar

Organizacija Pomozi.ba pokrenula je novu akciju prikupljanja pomoći. Ovaj...