Svjetska banka: Za BiH u 2015. očekuje se ekonomski rast od 1,9 posto

0

U redovnom ekonomskom izvještaju za jugoistočnu Evropu koji je Svjetska banka (WB) pezentirala danas u Sarajevu navedeno je da se za BiH u 2015. očekuje ekonomski rast od 1,9 posto, što je značajno više od prošlogodišnjeg koji je iznosio 0,8 posto.

Istaknuto je da će pokretači tog rasta biti građevinarstvo i industrijska proizvodnja. Ekonomistica Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak izjavila je da međunarodne institucije od bh. vlasti nisu tražile povećanje akciza, te da oni taj potez ne preporučuju. U izvještaju je navedeno da bi unaprijeđeni rezultati indirektnog oporezivanja u 2015. do danas mogli odražavati i porast aktivnosti i unapređenje saradnje između poreskih agencija.

Svjetska banka očekuje da će rast ekonomije Bosne i Hercegovine u 2016. iznositi 2,3 posto, a u 2017. do 3,1 posto.

U srednjoročnom periodu to bi trebalo biti vođeno oporavkom vanjske potražnje i porastom napora na rekonstrukciji nakon poplava iz 2014.

Među preporukama Svjetske bane za BiH naveden je nastavak ekonomskih reformi, usmjeravanje socijalnih izdvajanja za najugroženije kategorije stanovništva, suočavanje s fiskalnim i demografskim izazovima, poboljšanje poslovnog okruženja, izrada strategije upravljanja dugom, te unapređenje fiskalne koordinacije.

LIFE:  Zasluženo! Iznos novca koji je Lana Pudar zaradila od osvojenih medalja sve iznenadio

Direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Ellen Goldstein predstavila je izvještaj za regiju u kojem je navedeno da će u 2015. prosječna stopa rasta iznositi 1,8 posto. Prognoza za Albaniju iznosi 2,7 posto, za BiH 1,9 posto, za Kosovo tri posto, Makedoniju 3,2 posto, Crnu Goru 3,4 posto i za Srbiju 0,5 posto. Predviđeno je da će oporavak rasta biti održan do 2017. – regionalni prosjek u 2016. trebao bi iznositi 2,4 posto, a u 2017. oko 2,8 posto. /MI2.ba/


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.