Life news

Svečana akademija u Splitu povodom Dana državnosti BiH: Svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak i nećemo to zaboraviti

0
Svečana akademija u Splitu povodom Dana državnosti BiH: Svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak i nećemo to zaboraviti, Life.ba
Foto: Adriatic.hr

Svečanom akademijom u Splitu, održanom u organizaciji udruženja bošnjačke nacionalne manjine u tom gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u četvrtak navečer obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a tom je prilikom istaknuta potreba razvijanja prijateljstva među narodima.

Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruženja na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačka udruženja nedavno pisala pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

– Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1.180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak i nećemo to zaboraviti – rekao je Kulašin.

PROČITAJTE JOŠ:  Vijećnica svijetli u bojama zastave Bosne i Hercegovine

Podsjetio je da je u julu 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović, prenosi Crna-hronika.

– Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubojstvo – rekao je Kulašin, ocjenjujući to “omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj”.

Izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

PROČITAJTE JOŠ:  Zlatko Miletić ogorčen zbog presude u slučaju "Dženan Memić": Od borbe za istinu ne smijemo odustati jer oni to i žele

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu “Preporod” Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića “Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog”.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)