Sud naredio vraćanje na radno mjesto uposlenika Centralne banke koji je prijavio nepravilnosti

- Advertisement -

Sud Bosne i Hercegovine poništio je sedam rješenja Centralne banke te naredio vraćanje na radno mjesto i isplate neisplaćenih plata bivšem uposleniku Sanjinu Sinanoviću, koji je Državnom tužilaštvu podnio više prijava na rad banke.

Prema prvostepenoj presudi iz oktobra 2022. godine čije je dijelove Sinanović dostavio Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državni sud je poništio sedam rješenja Centralne banke kao nezakonita.

Presudom se Centralna banka obavezuje i da Sinanovića, bivšeg uposlenika, vrati na radno mjesto koje je obavljao prije prestanka radnog odnosa i nezakonite degradacije, kako je utvrdio Sud, ili na drugo radno mjesto koje odgovara kvalifikacijama i stepenu njegove stručne spreme.

Centralna banka je presudom obavezana da Sinanoviću isplati neisplaćene plate u iznosu od 23.874 konvertibilne marke za period od aprila 2021. do aprila 2022. te razliku plate za period od februara do aprila 2021. u iznosu od 326 maraka.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u BiH: Poginulo dijete, ima i povrijeđenih

Kako se navodi u presudi po tužbi koju je Sinanović podnio u maju 2021. godine, Centralna banka se obavezuje i da Sinanoviću nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 2.406 maraka.

On za BIRN BiH kaže da se ovom prvostepenom presudom Suda BiH u cijelosti udovoljava njegovom tužbenom zahtjevu, kao što je i povratak na posao, ali da je njegovo radno mjesto ukinuto prije mjesec i po posljednjom izmjenom sistematizacije u Centralnoj banci.

“To je jedan vid odmazde, ja to tako doživljavam, i poruka meni da su, koliko god ja želio, ta vrata zatvorena”, kaže Sinanović.

On je krajem 2017. i početkom 2018. godine Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) prijavio sumnje u vezi s nepravilnostima u javnim nabavkama, zapošljavanju i drugim nepravilnostima u Centralnoj banci, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Krajem 2018. godine, Centralna banka je protiv njega pokrenula disciplinske postupke, nakon čega je odlučio podnijeti zahtjev za ostvarivanje statusa “zviždača” – koji nije dobio. Sinanović je prvo suspendiran, a prošle godine i otpušten iz Centralne banke BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

Iz Centralne banke su potvrdili da su dobili presudu Suda BiH i da je u prethodnom periodu u nekoliko navrata došlo do izmjena i dopuna sistematizacije radnih mjesta zbog racionalizacije poslovanja.

“Odbacujemo očigledne insinuacije koje Sinanović nastoji iskonstruisati, da je s namjerom, isključivo ukinuto radno mjesto na kojem je on nekada radio”, kažu u pisanom odgovoru iz Centralne banke.

U ovoj instituciji presudu doživljavaju kao poražavajuću jer smatraju da je Sinanović počinio radne prekršaje.

Oni u svom pisanom odgovoru BIRN-u BiH kažu da sadržaj presude smatraju sramotnim te da su navodi takve prirode da “opravdano stvaraju ozbiljnu sumnju u integritet i nezavisno postupanje sudija”. Napominju i da korupcija u Centralnoj banci nije dokazana, niti postoji, te dodaju da su navodi u tom dijelu neosnovani.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...