Sud BiH donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem

- Advertisement -

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva BiH od 2. avgusta za određivanje mjere pritvora zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju iz Suda BiH pojašnjeno je da je mjerama zabrane Savčiću zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s postupkom.

“Optuženom Milomiru Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva”, navodi se u saopštenju iz Suda BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje suđenje Bosancu za ubistvo bivše trudne djevojke: Može li se dokazati zločin bez tijela?

Milomir Savčić predsjednik je Boračke organizacije bh. entiteta Republika Srpska.

Iz Suda BiH je navedeno da mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže tri godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13. januara 2023. godine ili do drugačije odluke Suda.

“Povodom učestalih medijskih upita, obavještavamo da je Sud zaprimio službenu zabilješku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice”, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubistvo u Bosanskoj Krupi: Muškarca (67) nasmrt izbo komšija

Tužilaštvu BiH je dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da optuženi Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi preduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti.

“Radi objektivnog informisanja javnosti, Sud je optuženom Savčiću po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca”, zaključuje se u saopštenju Suda BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...