Šta od jednog moreplovca možemo naučiti o ovom specifičnom načinu života

- Advertisement -

Santiago Lange, moreplovac iz Argentine većinu svog života, 58 godina, proveo je na vodi. Kako se, mentalno i fizički, nosio s takvim načinom života?

“Navikao sam biti sam, ali izolacija dolazi u različitim formama”, kaže na početku našeg razgovora Santiago Lange.

Dva puta se natjecao u utrci Volvo Ocean Race; jednom u periodu 2001.-2002. i 2008.-2009. godine.

“U toj jedriličarskoj utrci, izolirani ste u smislu da, iako ste na brodu sa posadom oko vas, u situaciji ste gdje gotovo 40 dana zaredom spavate u malom krevetu usred okeana, bez opcije da odete. Za neke to bi bio problem, borba, dok sam se ja osjećao slobodno jedreći okeanom. Volim taj osjećaj kada sam na hiljade nautičkih milja udaljen od kopna. Uživam pripremati se za ove avanture posebno jer nemate ideju uopšte šta se sve može desiti dok ste moru”, priča on.

Santiago Lange is seen in Lake Garda, Italy on August 3, 2017. // Daniele Molineris / Red Bull Content Pool //

Dodaje da dok ste na brodu, nikada ne znate šta će se desiti dok sve već nije završeno.

“Ništa nije zapisano na kamenu. Ne znate koje sve izazove život može donijeti. Naravno, trebate se pripremati i planirati. Ja svaki dan pravim spisak šta želim raditi naredni dan, ali ga nikada ne završim, a on jednostavno nastavlja niz sam. Ali, i ovi trenuci izolacije na moru su poput prevladavanja izazova”, kaže on.

Također podsjeća na to i da kada je “bolovao od kancera, uvidio je da je to druga vrsta izazova”.

“Shvatio sam ga kao još jedan izazov. Učim kroz svaki izazov s kojim se suočavam i prihvatam ga kao dio sebe koji pokušavam i moram promijeniti. U utrci u Riu 2016. na kojoj sam osvojio zlato, sudjelovao sam nakon operacije gdje mi 80% jednog plućog krila odstranjeno. Izolacija je također prilika za totalnu introspekciju, samootkrivanje i ja sam zaista uživao u tom osjećaju totalne izolacije, kada sam bivao sam bilo da je to na brodu ili u nekim drugim kućnim uslovima, ističe ovaj moreplovac.

Ali, pita dalje on, da li smo zaista ikada sami?

“Toliko je načina za komunikaciju. Nedavno sam koristio “Zoom” da zajedno sa bratom večeram. I gdje god se nalazim uvijek nastojim da svaki dan razgovaram sa svojim sinovima i prijateljima. Ipak, ponekad ta komunikacija može postati previše i tada u potpunosti isključim telefon da budem još izoliraniji. To vam daje vam priliku da radite stvari koje inače nikad ne radite. Jedna od njih, za mene je, čitanje knjiga. Sada čitam knjigu od liderstvu od Sir Alex Fergusona, nekadašnjeg škotskog fubalera i menadžera koji je vodio Manchester United. Naravno, puno je tu priče o fudbalu, ali definitivno je bio čovjek velikih kapaciteta. U poglavlju “Slušaj pomno, čitaj puno i gledaj uvijek”, upućuje nas da zaista posmatramo i osjećam da to zaista mogu primijeniti u svom životu, kaže on.

Sada kada su odgođene Olimpijske igre, period izolacije i samorefleksije je još veći, a njemu su trebala dva dana samo da procesuira tu informaciju.

“Prvi dan sam satima vozio kućno biciklo i veslao u kućnim uslovima. Ali, sada se više ne žalim, prihvatio sam je. U narednom periodu imat ću još više vremena za izolaciju, bilo da ću ga provoditi veslajući ili u vožnji bicikla. Vrlo je zanimljivo što vam se događa kad nemate jasan cilj, kao što ja trenutno nemam. Osim toga, ja sam još i Latinoamrerikanac i za mene je ponekad teško držati se rutine. Međutim, važno je ostati u formi i trenutno dok boravim u kući, najmanje tri sata svaki dan vježbam. Nadam se da ću ubrzo biti na vodi opet. Do tada, ostanimo na sigurnom, poručuje ovaj moreplovac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...