Srebrenica: U većini izvorišta ima metala

0
Srebrenica: U većini izvorišta ima metala, Life.ba

Srebrenica: U većini izvorišta ima metala, Life.baRealizacijom projekta „Evidencija i analiza izvorišta,, koji je proveden na području Srebrenice, utvrđeno je da građani ove općine piju izvorsku vodu zagađenu bakterijama, arsenom i antimonom.

Cvijetin Maksimović, viši stručni saradnik za društvene djelatnosti u Općini Srebrenica, kaže da je do sada evidentirano 409 izvorišta i izvršena hemijsko-bakteriološka analiza na 120 izvorišta, koja je pokazala da je većina bakteriološki zagađena i hemijski neispravna, dodajući da veliki broj izvorišta imaju povećani broj bakterija. Izvorišta u Crvici i Krnjićima imaju povećanu koncentraciju florida. Analiza je pokaza da izvorište Knježevac u centru grada sadrži velike količine arsena, dok izvorište u prigradskom naselju Soloćuša, sadrži antimon. Neka izvorišta imaju i magnezija međutim, mali broj izvorišta je dobar i može se koristiti za piće, ali pod uvjetom da se bazeni moraju temeljno očistiti i izvršiti dezinfekcija izvorišta i bazena.

Maksimović je napomenuo da će se povećati broj izvorišta na području Srebrenice u kojima će se vršiti hemijsko-bakteriološka analiza. Analiza je pokazala da su izvorišta u potpunosti ispravna kod džamije u Dobraku, izvorište Skelani i Barakovići te sva izvorišta u selu Tokoljaci. Kako bi imali čistu pitku vodu i tako zaštitili zdravlje, građanima koji koriste vlastite izvore preporučeno je da najmanje dva puta tokom godine očiste bazene.

(Fena)


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.