Srcem za piramide 2010

- Advertisement -

U Visokom će u subotu, 5. juna 2010, biti održana cjelodnevna kulturna manifestacija “Srcem za piramide 2010”, a povodom otvaranja Pete arheološke sezone istraživanja Bosanske doline piramida. Organizatori manifestacije su, kao i prethodnih godina, nevladin sektor Visokog, Općina Visoko i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Novost je da će se ove godine na bini pojaviti i volonteri iz nekoliko zemalja koji učestvuju na Međunarodnoj radnoj akciji volontera “MRAV Bosanske piramide 2010”. Do sada su se prijavili volonteri iz 30 zemalja s pet kontinenata da učestvuju u projektu istraživanja najvećih piramida na svijetu. Smješteni su u motelu “Piramida Sunca” u Visokom u višekrevetnim sobama s obezbjeđenom ishranom i osiguranjem.

Smjene traju po deset dana tako da se očekuje da će, u četveromjesečnom periodu (juni-septembar), kroz radnu akciju proći oko 600 volontera. Najvrijedniji učesnici i stručnjaci će imati priliku da produže besplatan boravak u Visokom. Još uvijek ima nekoliko slobodnih mjesta, a prijave se i dalje primaju putem web stranice www.piramidasunca.ba.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

S organizacijom MRAV-a na najbolji način će se kombinirati nauka i istraživanje s uređenjem turističke infrastrukture, turizmom, kulturom, sportom i druženjem mladih (i onih koji se u srcu osjećaju mladi) iz čitavog svijeta. Želja je da Visoko i ove godine bude domaćin najpozitivnijem događaju u Evropi.

Program manifestacije:

5. juni 2010. (subota)

8.00 – 19.00 Posjeta podzemnom kompleksu tunela i prostorija „Ravne”

9.00 – 14.00 Pješačenje Transverzalom bosanskih piramida – polazak ispred ulaza u podzemne tunele „Ravne”, prelazak preko Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Ljubavi, Hrama Zemlje do Bosanske piramide Mjeseca i KTK parkinga. Učesnici: planinari, željezničari, ribolovci i dr.

10.00 – 13.00 Biciklisti na Transverzali bosanskih piramida

10.00 – 15.00 Takmičenje rafting klubova na rijeci Fojnici od Buka do KTK parkinga

10.00 – 17.00 Defile bajkera kroz Visoko

12:00 Press konferencija- Velika sala Opcine Visoko

12:30 Svjetska premijera knjige dr. Semira Osmanagića: “Piramide s pet kontinenata zauvijek mijenjaju sliku prošlosti… a time i budućnosti”– Velika sala Općine Visoko. Promotori: Vlastimir Mijović, Slobodan Stajić, Zekerijah Smajić i Ahmed Bosnić

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan još jedan skup podrške Palestincima: Svijet spava i nakon 35.000 mrtvih u Gazi

13:30 Otvoreni sastanak Upravnog odbora Fondacije-Velika sala Općine Visoko

14:30 Posjeta prahistorijskom labirintu “Ravne” i susret s volonterima

11.00 – 15.00 Spuštanje paraglajdera s vrha Bosanske piramide Sunca na KTK parking

20.30 – 23.30 Kulturno-zabavni program na bini prostora „Sicilija” s izvođačima: Kulturno-zabavni program na bini prostora „Sicilija” s izvođačima: KUD Visoko sa folklornom i dramskom sekcijom i horom, Mustafa Dedić, Salko Tetkić, Fevzija Sarajlik-Fevzo, Enes Ukić, Elmedin Eka Kadrispahić, Emir Dedić, Armin Muzaferija i MIT bend, modna revija kreatorke Amile Efendire.

Načelnik Općine Visoko Munib Alibegović će tokom večeri svečano otvoriti novu arheološku sezonu, a Semir Osmanagić najavit će aktivnosti na arheološkim lokacijama za 2010. Publici će se predstaviti i volonteri iz nekoliko zemalja koji učestvuju na Međunarodnoj radnoj akciji volontera „MRAV Bosanske piramide 2010″.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Ljubitelji adrenalina i spektakularnih događaja, pripremite se! Ovogodišnji...

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras sa akšam-namazom, a u...