HronikaLife news

Srbija “razmatra” povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na Kosovo?

0
Srbija “razmatra” povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na Kosovo?, Life.ba

Direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković izjavio je u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija “razmotriti” povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na kraju grada, nakon čega je Petković zakazao vanrednu konferenciju za novinare u vladi Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:  Pitanje svih pitanja: Gdje je milion eura i ko je dobio nagradu za hapšenje?

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije “nastavlja s protivpravnim i nasilnim akcijama” kojima je cilj “okupacija sjevera Kosova”, većinski naseljenog Srbima.

Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz podršku Beograda odbijaju pa su njihovi predstavnici u znak protesta napustili kosovske institucije, prenosi Crna-hronika.

Poslije niza pritisaka iz Brisela i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sistem uprave na cijeloj teritoriji Kosova, dok Beograd insistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU-a, obavezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

PROČITAJTE JOŠ:  Isplivali detalji Neuerove nesreće: Samo ga je jedan detalj spasio moguće smrti

Petković je novinarima rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana imati “važne razgovore”, a “kad dođe vrijeme”, o zaključcima će izvijestiti javnost.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)