Specijalna predfestivalska projekcija na SFF-u: Radna verzija filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić

- Advertisement -

Sarajevo Film Festival ove će godine dan prije svečanog otvorenja Festivala, u četvrtak, 11. augusta u 20:30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić.

Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u – danas nezamislive – uspjehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, email komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

PROČITAJTE JOŠ:  Apel za pomoć Dobojliji Denisu Deliću

Sinopsis: Nakon Drugog svjetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspješnu svjetsku kompaniju Energoinvest. Kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, firma donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji. Direktor Blum i njegovi saradnici stvaraju čudo!

Ulaz na projekciju je besplatan, a besplatne ulaznice će biti dostupne od 1. augusta online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

PROČITAJTE JOŠ:  Prošlo je 28 godina od reintegracije: Grbavica je bila simbol razaranja i strahovitih zločina

Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Izvor: klix.ba 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...