Snowden – Film o zviždaču koji je promijenio način razmišljanja o privatnosti

- Advertisement -

Film prati istinitu životnu priču bivšeg zaposlenika američke Centralne obavještajne agencije koji razotkriva projekte nadziranja pojedinaca i kompanija u svijetu

U petak, 17. septembra, u svjetskim kinima naći će se “Snowden”, film koji prikazuje lik i djelo Edwarda Snowdena, najpoznatnijeg zviždača na svijetu koji je promijenio globalni način razmišljanja o privatnosti, piše Anadolu Agency (AA).

  “Snowden” je najnovije filmsko ostvarenje trostrukog dobitnika Oscara, američkog reditelja Olivera Stonea, koji će pred svjetsku premijeru o filmu govoriti na najstarijem američkom univerzitetu Harvardu u Cambridgeu u saveznoj državi Massachusetts.

Glavna uloga, uloga Snowdena, pripala je američkom glumcu Josephu Gordon-Levittu.

Film prati istinitu životnu priču bivšeg zaposlenika američke Centralne obavještajne agencije koji razotkriva projekte nadziranja pojedinaca i kompanija u svijetu.

Snowden je u junu 2013. godine redakcijama britanskog “The Guardiana” i “The Washington Posta” iz baze CIA-e predočio dokumente tajnih projekata nadziranja kao i projekte hakerskih napada širom svijeta.

Upravo “curenje” takvih informacijama Stone je nazvao “jednim od najvećih događaja modernog doba” te odlučio ovjekovječiti Snowdenovu životnu priču.

Dok su američke vlasti nakon objavljivanja tajnih podataka u svjetskoj javnosti Snowdena optužile za špijunažu, on je izbjegao u Rusiju gdje je dobio azil.

Snowden je više puta izjavio kako je “zbog kontinuiranih laži američkih političara” javno obznanio internetsko špijuniranje koje provodi američka vlada.

I sam američki predsjednik Barack Obama rekao je kako postoje tajni programi praćenja u svijetu, da nad njima postoji sudska i kongresna kontrola i da služe za zaštitu “američkih državljana od potencijalih napada”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...