Skrnavljen izgled zgrade Vječne vatre: Postavljeni PVC prozori

- Advertisement -

U prizemlju impozantne zgrade koja je definitivno jedan od simbola Sarajeva, poznata kao Vječna vatra, postavljeni su PVC prozori. Ovaj prizor šokirao je sve prolaznike sa prednje i bočnih strana ovog objekta u čijem se prizemlju treba otvoriti informativni centar Evropske unije.

Trenutno nije poznato ko je dao ideju i odobrio da se skrnavi izgled ove historijske zgrade, no od ranije je poznato da je Gradska uprava prizemlje zgrade dodijelila u zakup Delegaciji Evropske unije u BiH (kirija 1 KM mjesečno) koja se obavezala, u vrijeme bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, da će u preuređenje uložiti 2,8 miliona eura.

PROČITAJTE JOŠ:  Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je povodom informacije o ugradnji PVC prozora izjavila da Grad Sarajevo nije vlasnik zgrade i nije nadležan ni za rekonstrukciju ni za mijenjanje stolarije i prozora niti je mogao dati dozvolu ili saglasnost te da je vlasnik zgrade Federacija BiH.

Spomen-obilježje Vječna vatra, smješteno u srcu Sarajeva, jedan je od prepoznatljivih simbola bh. glavnog grada. Ovaj nacionalni spomenik posvećen je oslobodiocima i antifašistima našeg grada poginulim za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše Klix.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren je Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu

Nažalost, čini se da službe Delegacije EU u Bosni i Hercegovini nisu shvatili značaj i važnost ovog objekta pa su odlučili zamijeniti staru drvenu stolariju s PVC-om koja zasigurno ne pristaje ovakvom objektu. Kako sve izgleda najbolje da pogledate u fotogaleriji.

U principima i smjernicama za očuvanje nacionalnih spomenika jasno se navodi da prilikom obnove mora biti zadovoljen, istinito i vjerodostojno, oblik i dizajn, materijali i građa, upotreba i funkcija, tradicija…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...