Školovala se za psihologa, zarađuje kao obućar: Banjalučanka izrađuje cipelice za bebe

- Advertisement -

Banjalučanka Dubravka Vujnović Božić, koja za bebe kreira i izrađuje nehodajuće cipelice od prirodnih materijala, inače psiholog, kaže da posao za koji se školovala radi volonterski, a od obućarskog posla za koji nema ni dana škole, zaradi koju marku.

Iako djeluje kao da su u pitanju dva nespojiva zanimanja, Dubravka Vujnović Božić je ekipi Anadolu Agency (AA) prilikom razgovora u radionici u kojoj izrađuje cipelice, otkrila da postoji veza, a to je ljubav prema bebama.

“Oduvijek imam ljubav prema malim bićima i nekako sam im posvećena čak i u ovoj profesiji psihologa, a ovo je kreativni dio u kojem stvaram konkretan proizvod”, rekla je ona.

– Mekane i lagane na nogicama –

“Isolina”, cipelice za bebe, pravi od kože “koja u sebi nema mnogo hemije”, a prednost ovako izrađenih cipelica, prema njenim riječima, je prirodnost, jer su mekane i lagane na nogicama.

“Sam dizajn je moderan, pa su te bebe tako moderne u tim cipelicama”, rekla je Dubravka Vujnović Božić i dodala da je izrađivala i čizmice, kojima je unutrašnjost od vune, pa su i funkcionalne.

Do početka proizvodnje došlo je slučajno.

“Pokušala sam za jednog malog drugara da napravim cipele iz šale, jako dobro je ispalo, onda sam pokušala još jedne, pa još jedne i negdje sam se sama oduševila kako to izgleda i kako je to malo”, ispričala je ona.

PROČITAJTE JOŠ:  Strahote rata: Dvomjesečna palestinska beba umrla od pothranjenosti u Gazi

U pitanju je nepresušan izvor inspiracije, jer stalno ima nešto novo da doda, promijeni i svaki put izgledaju drugačije.

“Krenulo je kao šala, sad je još uvijek kako hobi, pa vidjećemo gdje će dalje”, kaže Dubravka Vujnović Božić.

Ispričala je i da je oduvijek imala “kreativnu notu”, potrebu da nešto stvara i pravi, a pronašla se u izradi cipelica i iako nije mislila da će napraviti više od nekoliko parova, sada ih radi sve više.

– Pomažu joj suprug i kolega –

“Moj suprug i njegov kolega rade kožnu galanteriju, defitivno ne bih uspjela bez toga, imala sam priliku da dođem ovdje i da se igram. Sve mi je bilo dostupno i materijali i alati i na kraju krajeva njih dvojica sa svojim savjetima, jer nemam nikakvo iskustvo za ovako nešto. Oni su mi ogromna podrška i pomoć, kao inkubator u kojem se polako razvijam”, rekla je ona. 

Roditelji su, kaže, oduševljeni, majke pogotovo, a najveći dio svojih proizvoda prodaje u BiH.

“Mogu da se pohvalim da je par pari cipelica otišlo i po Evropi, što mi je drago, da se prepoznaje kvalitet.”

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Za proces proizvodnje, ispričala je da ne zna koliko traje, jer zbog mnogobrojnih baveza nikada ne radi jedne cipelice od početka do kraja, ali koristi koliko god treba vremena da bi napravila proizvod kojim je zadovoljna.

“Ono što meni predstavlja problem jeste moje nestrpljenje. Svaki put bih voljela da radim drugi model, druge kombinacije i onda nestrpljenje da vidim kako izgledaju. Zapravo još uvijek mijenjam šablone, nešto mijenjam, nešto popravljam, želim da ih dovedem do savršenstva”, kaže Dubravka Vujnović Božić i dodaje da joj ništa nije teško jer u ovom poslu uživa maksimalno.

– Nada se boljim danima za “Isolinu” –

Osim cipelica za “nehodače”, obzirom da ima kćerku od dvije i po godine koja je često moli da i njoj napravi nešto, pokušava praviti i ljetnje cipele za bebe nakon prohodavanja i to joj je novi izazov.

“Kod nas je teško planirati bilo kakvu budućnost. Zaista vjerujem da kada radimo nešto srcem i od srca, i uložimo se u to – da to ne može da ostane neprimijećeno i nenagrađeno na neki način. Tako da se zaista nadam da ‘Isolina’ može da postane brend koji će da raste i da se razvija”, kaže ona.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...