Škoda Auto: Rekordna prodaja

- Advertisement -

U prvoj polovini 2010. Škoda Auto je ostvarila novi rekord u prodaji, isporučivši kupcima ukupno 378.747 vozila širom svijeta. Ovo znači rast prodajnih rezultata za 15% u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. Posmatrajući samo mjesec juni, rast prodaje iznosi 8.3% , što konkretnije znači da se 71.230 kupaca odlučilo za kupovinu Škoda vozila.

“Sa ovim rekordnim rezultatima Škoda nastavlja sa trendom rasta prodaje. Brend profitira na osnovu jake potražnje na kineskom tržištu posebno, ali i na mnogim zapadnoevropskim i istočnoevropskim tržištima. Ovo je dobro uzimajući u obzir veoma tešku 2009. godinu. S toga nastavak ove godine će nam donijeti mnoge izazove. Mi smo na dobrom putu da na njih odgovorimo”, naglasio je Reinhard Fleger, član Uprave Škode za prodaju i marketing.

Rezultati sa kineskog tržišta čine veliki dio u povećanju prodaje.  U prilog tome ide činjenica da broj prodatih vozila u junu 2010. je 51% veći nego u istom periodu prošle godine. Od početka ove godine, na ovom tržištu isporučeno je 84.135 vozila što je rast od 82,3% u usporedbi sa istim periodom u prošloj godini.

Također i druga tržišta igraju veoma važnu ulogu za Škodu. U prekookeanskim regijama rast prodaje od 50% odnosno prodatih 25.000 vozila predstavlja odličan rezultat. Rast prodaje bilježi i evropsko tržiše. U junu prodaja Škode je porasla za 48,2%. U Rusiji broj prodatih vozila je duplo veći nego u istom periodu prošle godine. U zapadnoj Evropi (izuzimajući Njemačku) Škoda je povećala svoju prodaju za 34,5% odnosno isporučila je 117.283 vozila. Iznenađujući rast zabilježen je u Velikoj Britaniji (+61,2%) i Španiji (+50%).

Na tržištu Republike Češke 5.743 vozila je isporučeno što je doprinjelo da kumulativni rezultati bude 16,6% veći nego u istom periodu 2009. godine.

Drugo najveće tržište Škoda brenda je Njemačka. Na ovom tržištu prodato je 13.343 vozila. Ukupan broj prodatih Škoda modela u ovoj godini na ovom tržištu je 67.556 što čini Škodu importerom broj 1 u Njemačkoj .

Najpoželjniji Škoda model širom svijeta je Octavia. Od januara do juna 2010. prodaja ovog modela je porasla za 20%, odnosno prodato je ukupno 158.024 vozila. Rezultati prodaje kompaktnog SUV-a Yeti-a  od 25.868 prodata vozila kao i Superb-a od 47.830 su izvanredni.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...