Škoda Auto: Prodaja veća za 25 %

- Advertisement -

Škoda Auto je u prva tri mjeseca ove godine povećala prodaju za 25 % što znači da je u tom periodu prodala 178.901 vozila. Prodaja u mjesecu martu pokazala je historijski uspjeh u kompaniji.

Najveća zasluga za rast prodaje pripada kineskom automobilskom tržištu gdje su se kupci odlučili za 42.707 Škoda automobila, a to je 122 % više nego u prva tri mjeseca 2009. godine. Škoda Auto je  u martu isporućila kupcima širom svijeta 72.900 Škoda automobila, te tako ostvarila  najveću  mjesečnu prodaju u historiji kompanije.

Škoda Auto je povećala svoju prodaju i u centralnoj Evropi (rast od 13%, prodato 27.995 vozila, naročito u Češkoj Republici i u Poljskoj) te u zapadnoj Evropi (rast od 13%; prodato 85.187 vozila). Njemačka je i dalje najveće tržište, ali je u odnosu na 2009. godinu pretrpjela značajan pad.

Osim Njemačke, i ostala tržišta u zapadnoj Evropi pokazuju pozitivan rast. Prodaja je povećana za 43 % i prodato je 56.763 vozila više u usporedbi s prošlom godinom. U Velikoj Britaniji je prodato 11.704 vozila, 72 % više nego prošle godine. Prodaja u Španiji, Portugalu i Norveškoj pokazuje dinamičan rast također.

Najpopularniji Škoda automobil u prva tri mjeseca ove godine je model Octavia (77.192  vozilo uz rast od 32 %). Na drugom mjestu je Škoda Fabia (52.700 vozilo). Najveći rast u prodaji bilježi model Škoda Superb (20.514 vozilo, uz rast od 119 %). Također, veliko interesovanje je pokazano za model Škoda Yeti (12.195 vozilo). Nadalje, Škoda Auto je prodala 7.886 Roomster vozila i 8.414 Octavia Tour vozila.

„Prodajni rezultati Škoda Auta pokazuju pozitivan trend i na njih dosta utiče ekspanzija prodaje na kineskom tržištu. Međutim, ovi rezultati su potpomognuti i jako dobrim rezultatima prodaje u nekim evropskim zemljama. Analizirajući mogućnosti u ovoj godini i dalje smo optimistični, ali i oprezni. Budućnost novih modela kao što su Yeti i Superb Combi je izrazito optimistična, jer prodajni rezultati prevazilaze naša očekivanja. Generalno, mi ostajemo na ovom putu uspješnog razvoja“, kazao je Reinhard Fleger, Škoda Auto član Uprave za prodaju i marketing.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...