Šest zdravih alternativa kafi

- Advertisement -

Ispijanje kafe za mnoge predstavlja svakodnevni ritual prisutan tokom cijele godine.

Bez obzira da li se radi o jutarnjoj kafi za razbuđivanje, popodnevnoj kafi ili vikendu uz kafu u omiljenom kafiću, ovaj napitak je u ljudskoj psihi na neki način usađen kao motivacija ili nagrada, a za većinu i neizostavan korak u dnevnoj rutini.

Kafa sama po sebi ne predstavlja problem, posebno ukoliko se konzumira umjereno, uz doručak i bez šećera.

Međutim, iako reguliše krvni pritisak i čisti krvne sudove, kafa sa sobom nosi i mnoge neželjene efekte, a brojna su i zdravstvena stanja koja zahtjevaju njen smanjen unos.

Osim što može prouzrokovati nedostatak sna i pojačanu anksioznost, kafa utiče i na ubrzan rad srca, pojačano znojenje, a može izazvati i probleme na koži.

Ukoliko jedna od vaših novogodišnjih odluka podrazumjeva izbacivanje kafe iz svakodnevnih navika, ili ste primorani to učiniti zarad vašeg zdravlja, dobra vijest je da postoji niz zdravih biljnih alternativa koje možete konzumirati ujutro, a koje će imati gotovo isti učinak kao i voljena šoljica kafe.

  1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži manje kofeina i više antioksidanata u odnosu na kafu, ublažava simptome alergije, poboljšava vid, čisti kožu i smanjuje nivo holesterola u krvi. Pored svih navedenih prednosti, ne morate da brinete o zavisnosti o čaju, a od njega nećete imati ni glavobolju ili poremećaj sna.

  1. Čaj od đumbira

Ukoliko redovno pijete kafu, a imate probleme sa probavom, vrijeme je da nešto poduzmete. Odreknite se šoljice kafe i zamjenite je šoljom čaja od đumbira i vrlo brzo ćete primjetiti poboljšanje u sistemu za varenje. Dokazano je da čaj od đumbira liječi  zapaljenja u organizmu, te da povoljno utice na zglobove.

  1. Zeleni smoothie

Dobar zeleni smoothie sa vlaknima, zdravim mastima i sjemenkama je savršen jutarnji napitak. Izbegavajte da ga spremate sa prevelikom količinom voća, jer na taj način možete povećati nivo šećera u krvi. Umjesto toga, ograničite se na jednu voćku, a akcenat stavite na zeleno povrće poput špinata, zelene repe, ili kelja.

  1. Sok od cvekle

Istraživanja su pokazala da sok od cvekle poboljšava izdržljivost i diže energiju, tako da je odličana zamjena za kafu ukoliko vam nedostaje energetski podsticaj ujutro ili prije vježbanja.

  1. Limunada

Kada vam život da limune, iskoristite ih umjesto kafe! Istraživanja su pokazala da je časa mlake vode sa limunom na prazan stomak najbolji način da očistite organizam od nakupljenih toksina tokom noći. Na ovaj način ćete obezbjediti i adekvatnu količinu vitamina C i polifenola koji jačaju imunološki sistem i poboljšavaju zdravlje kože.

  1. Teecino

Ukoliko ste odlučni da izbacite kafu iz svakodnevnih navika, teecino je možda najbolje rješenje za to. Mnogi tvrde da upravo ovaj napitak ima ukus baš kao i kafa, ali bez zavisnih svojstava. Osim što je mnogo zdraviji od kafe, dnevnim unosom ćete obezbjediti i dozu probiotika inulina koji je odličan za zdravlje stomaka, crijeva i probavnog sistema.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...