Seksizam, govor mržnje i mizoginija najprisutniji u medijima zapadnog Balkana

- Advertisement -

Prema rezultatima monitoringa medija na zapadnom Balkanu seksizam, mizoginija, govor mržnje prema ženama i LGBT+ zajednici, kao i govor mržnje na osnovu etničke pripadnosti najprisutniji su u zapadno-balkanskim medijima i nešto što je zajedničko cijeloj regiji.

Rezultati monitoringa predstavljeni su na regionalnoj konferenciji “Where have diverse voices gone” u Beogradu i prate problematične trendove u izvještavanju o društvenoj različitosti.

“Govor mržnje po rodnoj liniji uglavnom se javlja u obliku narativa koji okrivljuju žrtvu za nasilje, nastavljanja tradicije da žene trebaju posjedovati čednost, kao i objektivizacije žena radi zabave”, rekla je Kristina Lani iz Albanskog instituta za medije na konferenciji, prenosi agencija Beta.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo priznao da je zadavio malenu Danku Ilić: Otkrio ko mu je pomogao da se riješi tijela

Željana Kandić iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore istaknula je kako su u toj zemlji najčešće mete govora mržnje žene koje se bave javnim poslom.

“Najčešće su targetirane žene koje se bave javnim poslom, tj. političarke, novinarke, predstavnice NVO sektora. U posljednjih nekoliko godina, primjetni su različiti primjeri mizoginije od uvredljivih komentara, preko karikatura na kojima su žene prikazane nage i u podčinjenom položaju, pa sve do prijetnji smrću”, rekla je ona.

Ivana Jovanović iz Instituta za medije i različitosti – zapadni Balkan rekla je kako situacija nije bolja ni u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: Automobilom namjerno udario dvojicu muškaraca

Po njezinim riječima, rezultati pokazuju da su žene najizloženije govoru mržnje.

“Određeni tabloidi, kao i televizije s nacionalnom frekvencijom, šire narative koji krivnju prebacuju na žrtvu koja je prijavila (seksualno) nasilje, ali i teorije zavjere kako optužnice za silovanje i seksualno uznemiravanje ‘predstavljaju napad na Srbiju’ i tako sudjeluju u sekundarnoj viktimizaciji žrtava”, naglasila je ona.

Ono što je također zajedničko za sva zapadno-balkanska društva jest odsustvo Roma iz medija.

“O Romima se izvještava samo povodom Svjetskog dana Roma ili u crnoj kronici i sličnom negativnom kontekstu”, rečeno je na konferenciji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...