SAD: Pentagon mobilizira 6.200 pripadnika Nacionalne garde

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane SAD-a mobiliziralo je oko 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest sjeveroistočnih saveznih država kako bi pomogli u pružanju podrške policiji Kapitola i drugim organima reda u Washingtonu nakon pobune u srijedu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vršilac dužnosti ministra odbrane Christopher Miller potpisao je naredbe o aktiviranju Nacionalne garde iz Virginije, Pensilvanije, New Yorka, New Jerseyja, Delawarea i Marylanda na period do 30 dana.

Zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da je cilj da pripadnici Garde pomognu osigurati američki Kapitol i okolinu kroz inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara.

Pripadnici Nacionalne garde dolaze u narednih nekoliko dana. Ukupno je aktivirano 6.200, ali tačan broj vojnika koji će stvarno doći do grada može biti manji od toga, ovisno o tome ko je dostupan u svakoj državi.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici: I danas vrištim u snu

Garda neće biti naoružana, ali će imati opremu za zaštitu od nereda i zaštitnu odjeću, rekao je jedan zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Naredbe dolaze dan nakon što su naoružani demonsranti provalili u američki Kapitol, prisiljavajući članove Kongresa da zaustave glasanje za ovjeru Bidenovog izbora.

WASHINGTON D.C., USA – JANUARY 6: A US President Donald Trump’s supporter faces off security forces after breaching security and entering the Capitol building in Washington D.C., United States on January 06, 2021. Pro-Trump rioters stormed the US Capitol as lawmakers were set to sign off Wednesday on President-elect Joe Biden’s electoral victory in what was supposed to be a routine process headed to Inauguration Day. ( Mostafa Bassim – Anadolu Agency )

Kongres SAD-a potvrdio je izborne rezultate novembarskih izbora i tako je demokrat Joe Biden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje.

Odlazeći potpredsjednik SAD-a Mike Pence saopćio je da je Kongres potvrdio glasanje Elektorskog koledža koji je prošlog mjeseca glasao 306:232 u korist Bidena u odnosu na Donalda Trumpa.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

Pence je tako zvanično proglasio Bidenovu izbornu pobjedu, kao i trijumf novoizabrane američke potpredsjednice Kamale Harris.

Zastupnici oba doma američkog kongresa su odbacili pritužbe na regularnost izbornih rezultata iz saveznih država Pensilvanije i Arizone, a o sličnim primjedbama na rezultate iz Wisconsina nije bilo ni rasprave jer niti jedan zastupnik nije podržao takve tvrdnje.

Kongres je u nastavljenoj sjednici danas potvrdio izborne rezultate, a tokom jučerašnjeg početka sjednice došlo je do velikih nereda koje su izazvale pristalice odlazećeg američkog predsjednika Trumpa koje su ušle u Kapitol i pokušale spriječiti potvrdu njegovog izbornog poraza.

Tokom nereda u Washingtonu život su izgubile najmanje četiri osobe.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....