Rudari elektroprivrede BiH odbili sići u jamu: Obustavljena proizvodnja širom BiH

- Advertisement -

Rudari nekoliko rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jamu, a radnički neposluh su pokrenuli zbog današnje odluke navedenog državnog preduzeća o isplati jednokratne novčane pomoći svojim zaposlenicima, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama koje je potvrdio za Klix.ba Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, rudari druge smjene u nekoliko rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su sići u jame.

“Prema trenutnim informacijama u oba proizvodnja pogona Haljinci i Vrtlište Rudnika uglja Kakanj obustavljena je proizvodnja, kao i u Rudniku mrkog uglja Breza. Kada je riječ o Rudniku uglja Kreka u Tuzli, tamo je obustavljena proizvodnja u Mramoru. S radom je stala i Stara jama u Zenici, a u Raspotočju nećemo ugrožavati opremu i široko mehanizovano čelo. Zbog toga se donijela odluka da se tamo radi”, naveo je Husić za Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički rudari ne rade već sedmi dan: Čekaju platu i topli obrok za januar

Osim Rudnika lignita Mramor, u radničkom nesposluhu se nalaze i ostala dva pogona Rudnika uglja Kreka, odnosno Dubrave i Šikulje, potvrdio je za Klix.ba predsjednik tamošnje sindikalne organizacije Zuhdija Tokić.

Proizvod ove odluke je potez Elektroprivrede BiH vezano za jednokratnu novčanu pomoć koja će biti isplaćena njihovim radnicima, ali ne i rudarima.

“Do kraja dana očekujemo da će se odluka rudara o radničkom neposluhu širiti od rudnika do rudnika, a po svemu sudeći moguće je da u jame neće sići ni rudari u trećoj smjeni”, naglasio je Husić.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon tuče maloljetnika u Hrasnom, oglasio se MUP KS-a

Podsjećamo, Upravni odbor Elektroprivrede BiH donio je odluku po kojoj se radnicima tog javnog preduzeća dodjeljuje jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM. Odlukom nisu obuhvaćeni rudari zaposleni u rudnicima u sastavu koncerna, što ih je dodatno izrevoltiralo.

S druge strane, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ranije je za Klix.ba kazao da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM. Naveo je i da je stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...