Reditelj Milčo Mančevski: Film je moja potreba kao i disanje

- Advertisement -

Višestruko nagrađivani makedonski filmski autor Milčo Mančevski je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) istakao kako film i filmsko stvaralaštvo za njega predstavljaju potrebu, baš kao što je i potreba za disanjem.

Mančevski je autor značajnih filmskih ostvarenja kao što su “Prije kiše” (1994.), “Prašina” (2001.), “Sjene” (2007.), “Majke” (2010), “Bikini Moon” (2017), kratki film ” Četvrtak” (2013.), uključujući i više od 50 drugih kratkih filmova, dokumentaraca, reklama, muzičkih spotova.

Najznačajnije ostvarenje Mančevskog je “Prije kiše”, film koji je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, a ovaj film je bio nominovan i za Oscara u kategoriji za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Američki “The New York Times” uvrstio ga je na popis 1.000 najboljih ikad napravljenih filmova.

U razgovoru s novinarom AA, Mančevski je govorio o svojim filmovima, motivima i inspiraciji kada je riječ o filmskom stvaralaštvu, značaju filma u društvenom kontekstu, ali i o projektima na kojima radi.

Ističe kako filmsko stvaralaštvo za njega predstavlja potrebu, baš kao što ima potrebu za disanjem.

“Nikada o tome ne razmišljam na način zašto radim neki posao, nikada mi nije potreban nikakav dodatni poticaj, to je isto kao što trebam disati. Stvarati nešto je jedan moj redovan instinkt koji dolazi iznutra. To je nešto što me čini sretnim, nešto što me pokreće. Mislim da svaki pravi umjetnik razmišlja na takav način”, istakao je Mančevski.

Prema mišljenju ovog istaknutog filmskog autora, kada je riječ o umjetnosti ključno pitanje je da li se njom čovjek bavi iz nagona ili to radi zbog crvenog tepiha.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Govoreći o filmu “Prije kiše”, koji je postigao izvanredan uspjeh u svijetu, kaže da nije znao da će ovaj film biti tako uspješan.

“Nisam znao da će biti toliko uspješno, ali nadao sam se, bio sam vrlo uvjeren u to. Ne u sam uspjeh filma, bio sam uvjeren u to što radim, u posao. Znao sam da će to biti dobro djelo, znao sam da će to biti film koji bi mogao grijati čovjeka. Bilo je teško, tokom samog snimanja film. Zapravo, najveći uspjeh za mene je bio kada je taj film završen”, rekao je Mančevski, dodajući da uspjehom smatra činjenicu da je film ostao u srcima ljudi nakon 25 godina, a to za njega ujedno predstavlja i radost i opterećenje.

Govoreći o svojim sadašnjim projektima, reditelj Mančevski otkriva da trenutno priprema film koji će biti snimljen u Makedoniji. Radi se o filmu koji će se zvati “Vrba”, u kojemu su, kako kaže, “dvije i pol ljubavne priče” koje pokrivaju razdoblje od 400 godina. One se događaju u gradu i na selu, danas i u prošlosti, a središnje mjesto zauzima ljubav i tuga pojedinaca.

Što se tiče snage filmske umjetnosti kao korektiva društva, Mančevski ističe da je više nego očito da film ima svoju društvenu funkciju.

“Kažu da je umjetnik kanarinac u rudniku, da je umjetnik onaj koji prvi primjećuje stvari, a zatim i prenosi ostalima. Mislim da bi prava umjetnost trebala prelaziti razdoblje u kojem živi, nadići politički sistem u kojem se stvara, i trebala bi imati nešto općenito ljudsko, povijesno, univerzalno, da ga čovjek može razumjeti osobu i nakon 200 godina”, kaže Mančevski.

PROČITAJTE JOŠ:  Foto dana: Za ljubav nikad nije kasno

Film “Bikini Moon” imao je svjetsku premijeru na Festivalu u Sao Paolu, najvećoj filmskoj smotri Južne Amerike. Za ovaj film, Mančevski kaže da je zapravo priča o gubitku privatnosti zbog tehnološkog napretka, medija i ljudskog ponašanja. Film koji govori o ljudima koji su izgubili, koji su patili u ratu, u konkretnom slučaju američkom ratu u Iraku.

SKOPLJE, Makedonija – 15. april 2018.: Višestruko nagrađivani makedonski filmski autor Milčo Mančevski je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) istakao kako film i filmsko stvaralaštvo za njega predstavljaju potrebu, baš kao što je i potreba za disanjem. ( Admir Fazlagikj – Anadolu Agency )

“Bikini Moon” će biti prikazan i na Filmskom festivalu u Istanbulu. Mančevski je kazao kako mu je značajno interesovanje turske publike, te dodao kako su svi njegovi filmovi prikazani na turskim festivalima.

Ono što je još značajno istaknuti iz biografije Milčevskog jeste da je studirao povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Skoplju prije nego što se preselio u SAD i 1983. godine diplomirao na Fakultetu za film i fotografiju na Univerzitetu u Južnom Ilinoisu.

Njegovi filmovi distribuirani su u više od 50 zemalja, a njegov rad je imao preko 250 festivalskih projekcija, uključujući Veneciju, Berlin, Toronto, Sao Paolo, Istanbul, Tokio, Jerusalem, Hong Kong, Štokholm i druge.

Njegov rad je uključen u kurikulume brojnih univerziteta i bio je predmet akademskih konferencija (u Firenci i Leipzigu), a ima i počasni doktorat Moskve VGIK-a. Predaje na postdiplomskoj školi “Feirstein” na Brooklyn Collegeu na Gradskom univerzitetu u New Yorku, Sveučilište u Valladolidu, Institut za napredne studije Mađarske i Škola umjetnosti Tisch na Sveučilištu u New Yorku. Predavao je i na Šangajskom univezitetu u Kini, VGIK u Moskvi, EICTV na Kubi, Univerzitetu u Valladolidu, Institutu za napredne studije Mađarske i Školi umjetnosti Tisch na Univerzitetu u New Yorku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...