Rečica: Avioni su najskuplji kada stoje

0
Rečica: Avioni su najskuplji kada stoje, Life.ba

Rečica: Avioni su najskuplji kada stoje, Life.ba

Svi letovi sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo još uvijek su obustavljeni niti se u ovom trenutku raspolaže zvaničnim informacijama o tome kada će biti uspostavljen redovni aviosaobraćaj, potvrđeno nam je iz Sarajevskog aerodroma.

U međuvremenu, kalkulaciju gubitaka koji se prave na bazi kupljenih karata u jedinoj bh. aviokompaniji BH Airlines nisu pravili.

Fiksni troškovi

– Međutim, fiksni troškovi koji podrazumijevaju redovno dnevno održavanje aviona, osiguranje, te ležanje aviona na aerodromu, iznose nekoliko desetina hiljada KM dnevno. To su troškovi koji se moraju plaćati bez obzira da li avioni lete ili ne. Avioni su najskuplji kada stoje, izjavio je za naš portal direktor BH Airlinesa, Nudžeim Rečica.

PROČITAJTE JOŠ:  Dramatične scene na autoputu A1: Automobil se zapalio

Evropske aviokompanije koje trpe ogromne gubitke zbog potpune paralize aviosaobraćaja već traže pomoć od Evropske unije. Neke od njih provode testne letove bez putnika kako bi provjerile oštećuje li vulkanski pepeo motore aviona.

Hrvatska otvorena

Hrvatska kontrola zračne plovidbe donijela je u 15 sati odluku o otvaranju zračnog prostora iznad Hrvatske. Odluka se međutim ne odnosi na sjeverni i istočni ove zemlje. Otvorene su zračne luke Zagreb, Pula, Rijeka, Lošinj, Zadar, Split, Brač i Dubrovnik. Zatvorena ostaje samo Zračna luka Osijek.

PROČITAJTE JOŠ:  Svečana akademija u Splitu povodom Dana državnosti BiH: Svaki sedmi poginuli hrvatski branilac je Bošnjak i nećemo to zaboraviti

Podsjećamo, obustava aviosaobraćaja u većini evropskih zemalja traje od četvrtka zbog vulkanske prašine na visini između šest i deset kilometara, koja je posljedica snažne erupcije vulkana na Islandu.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)