Rečica: Avioni su najskuplji kada stoje

- Advertisement -

Svi letovi sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo još uvijek su obustavljeni niti se u ovom trenutku raspolaže zvaničnim informacijama o tome kada će biti uspostavljen redovni aviosaobraćaj, potvrđeno nam je iz Sarajevskog aerodroma.

U međuvremenu, kalkulaciju gubitaka koji se prave na bazi kupljenih karata u jedinoj bh. aviokompaniji BH Airlines nisu pravili.

Fiksni troškovi

– Međutim, fiksni troškovi koji podrazumijevaju redovno dnevno održavanje aviona, osiguranje, te ležanje aviona na aerodromu, iznose nekoliko desetina hiljada KM dnevno. To su troškovi koji se moraju plaćati bez obzira da li avioni lete ili ne. Avioni su najskuplji kada stoje, izjavio je za naš portal direktor BH Airlinesa, Nudžeim Rečica.

PROČITAJTE JOŠ:  Vozio prebrzo pa Mercedesom sletio u more

Evropske aviokompanije koje trpe ogromne gubitke zbog potpune paralize aviosaobraćaja već traže pomoć od Evropske unije. Neke od njih provode testne letove bez putnika kako bi provjerile oštećuje li vulkanski pepeo motore aviona.

Hrvatska otvorena

Hrvatska kontrola zračne plovidbe donijela je u 15 sati odluku o otvaranju zračnog prostora iznad Hrvatske. Odluka se međutim ne odnosi na sjeverni i istočni ove zemlje. Otvorene su zračne luke Zagreb, Pula, Rijeka, Lošinj, Zadar, Split, Brač i Dubrovnik. Zatvorena ostaje samo Zračna luka Osijek.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u Splitu: Dvije tinejdžerice na ulici brutalno maltretirale treću

Podsjećamo, obustava aviosaobraćaja u većini evropskih zemalja traje od četvrtka zbog vulkanske prašine na visini između šest i deset kilometara, koja je posljedica snažne erupcije vulkana na Islandu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...