ITLife news

Punjač u utičnici nikako ne ostavljajte duže nego je to potrebno, ovo su TRI glavna razloga

0
Punjač u utičnici nikako ne ostavljajte duže nego je to potrebno, ovo su TRI glavna razloga, Life.ba

Popularna kompanija Meyer‘s specijalizovana za grijanje, klimatizaciju, vodoinstalacijske i elektroinstalacijske radove, na svojoj internet stranici objavila je tri razloga za isključivanje punjača mobilnog telefona iz utičnice. Iako je jednostavnije ostaviti ga u struji i sljedeći put samo ga spojiti s telefonom, ponavljanje takve prakse može biti opasno, piše Jutarnji list.

Opasnost od požara
Jedna od najvećih opasnosti ostavljanja punjača uključenog u struju je opasnost od požara. Ako se punjač pregrije, postoji šansa da se nešto zapali. Posebno opasno je ostaviti ga u utičnici tokom noći jer postoji šansa da osoba ne bude u blizini i ne primijeti požar.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija pogodila BiH: Muškarac izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade

Visoki računi za struju
Još jedna loša strana ostavljanja punjača uključenog u struju je taj što može povećati račun za struju. Čak i ako telefon nije spojen na punjač, sam punjač i dalje troši energiju. Ako je sve vrijeme uključen, uzalud se troši novac na plaćanje računa za struju.

Troši energiju
Osim povećanih računa za struju, troši se i energija. Ako punjač ostane uključen, koristi napajanje iz utičnice što znači da potrošena energija utiče na vazduh vašeg doma i čini ga toplijim i zagađenijim.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.