Prvi bluetooth čip bez baterije koji se napaja energijom iz zraka

- Advertisement -

Znakovi upućuju na to da na kraju živimo u svijetu u kojem je gotovo sve oko nas „pametno“.

Naša odjeća će slati poruke na naše pametne telefone i obavijestiti nas kada ih je potrebno oprati, a naše će mlijeko naručiti vlastitu zamjenu kako se datum isteka približava.

Prije nego Internet u potpunosti sve preuzme, moramo shvatiti jeftin i svestran način da svim tim objektima pružimo mogućnost komunikacije – a prvi svjetski čip s baterijom bez baterija mogao bi biti savršeno riješenje.

Izraelska tvrtka Wiliot pokazala je u ponedjeljak prvi pionirski Bluetooth čip na godišnjem sajmu maloprodaje National Retail Federation (NRF).

Čip je tanak kao papir i veličine je poštanske marke. Može osjetiti težinu i temperaturu i može slati šifrirane informacije putem Bluetootha na udaljenosti od oko tri metra.

Umjesto da koristi neku vrstu baterije za pokretanje ove operacije, čip povlači energiju iz ambijentalnih Wi-Fi, Bluetooth i celularnih signala.

Nakon demonstracije na sajmu, Wiliot je objavio da je prikupio dodatnih 30 milijuna dolara za daljnja financiranja, a tehnološki divovi Amazon i Samsung su investitori.

Wiliot je uvjeren da će Bluetooth čipovi bez baterija pomoći da ostvarimo planiranu budućnost potpuno povezanog svijeta.

“Recikliranje zračenja oko nas radi napajanja senzora veličine naljepnica može omogućiti korisnicima nove načine interakcije s proizvodima koji ranije nisu bili izvedivi”, izjavio je glavni tajnik Wiliota i suosnivač Tal Tamir.

Proizvodi će biti u mogućnosti podijeliti informacije tipa kada su preuzeti, koja je njihova temperatura ili kada ih treba ponovno napuniti.

“Bez baterija ili drugih visokih troškova čipovi imaju neograničenu snagu i životni vijek, tako da se  mogu ugrađivati ​​u proizvode koji su prethodno bili nepovezani s internetom stvari.“ kazao je Tal Tamir.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gmail uveo novu funkciju – personalizovani prijedlozi i podudaranje svrhe adrese i imena

Google uvodi poboljšanja u sistem pretrage svog imejl klijenta....

Zuckerberg priprema veliki redizajn

Facebook kakav danas koristi skoro 3 milijarde ljudi uskoro...

Amazonovi dronovi uskoro bi trebali početi s dostavama

Prošlo je skoro desetljeće od kada je Jeff Bezos...

Da li bojler potroši čak 60% struje u domaćinstvu?

Bojleri je najveći potrošač struje u iznenađujuće velikom broju...

[video] Pogledajte ove pokrete ruke i tijela: Kupi smeće, sređuje vam sobu, otvara vrata…

On pronalazi i preuzima predmete (smeće), sređuje dnevnu sobu,...