Preminuo poznati sarajevski kazandžija: Prijatelji se opraštaju na društvenim mrežama

- Advertisement -

Napustio nas je poznati sarajevski kazandžija Omar Krasnić bez kojeg Baščaršija neće biti ista. Omar Krasnić preminuo je u 44. godini života.

Svoj životni vijek posvetio je obradama metala, bakra, aluminija i ostalih metala pravi razne predmete i suvenire, koji nijednog posjetitelja i naručioca nisu ostavili ravnodušnim. Posebno mjesto u njegovom životu zauzimali su mališani i životinje sa kojima je bio okružen svakodnevno. Pravio je mačeve, štitovo, zidne ukrase, lampe, nakit pa čak i muzičke instrumente.

Dženaza namaz će se klanjati u ponedjeljak 15.8.2022. godine u 17h na Starom mezarju Faletići. Iza preminulog Omara ostala je majka Sabina, kćerka Lejla sa suprugom Hamzom, kćerka Emina, sestra Almira i ostala mnogobrojna porodica.

PROČITAJTE JOŠ:  U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

Bio je prepoznatljiv po tome što je u svom svom studiju godinama izrađivao, kako tradicionalne predmete od metala, poput starinskog posuđa (ibrika, džezvi, meteriza…), zidnih ukrasa (gravura, levhi…), predmeta za svakodnevnu upotrebu (natpisa, putokaza, lampi…), tako i prelijepe komade neobičnog nakita (prstenja, ogrlica, naušnica…), te predmete inspirisane viteštvom i srednjovjekovnim bosanskim kraljevstvom (mačeve, sjekire, štitove, viteške oklope…)

Prijatelji na društvenim mrežama opraštaju se od poznatog sarajevskog kazandžije, prenosi Crna-hronika.info.

“Čaršija više nikada neće biti ista”

“Neki dan se pohvalih tvojim vještim, talentovanim rukama kako s ponosom nosim sve što si mi napravio. Iskreno, u šoku sam.. Dragi Omar Krasnić, sad krasi džennetske bašće onako kako si svojim rukama krasio Dunjaluk a On zna zašto te tako rano pozvao sebi. ”

PROČITAJTE JOŠ:  Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

“Pa dragi Omar Krasnić Zar I ti….
Proklet je ovaj život, koji nam uzima sve što je dobro…. Bio si jedna od onih čistih, prelijepih duša.  Hvala ti za sva druženja I svirke. Nedostajat će mi topla prića koju si uvijek imao I hvala ti za svu inspiraciju…. Rahmet ti duši…”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...