Premijerno prikazan film U zemlji krvi i meda Angeline Jolie

- Advertisement -

Film “U zemlji krvi i meda”, scenaristički i redateljski prvijenac Angeline Jolie, premijerno je prikazan sinoć pred sarajevskom publikom u Multiplex Cinema Cityju iako je njegova zvanična premijera zakazana za februar iduće godine za kada je dolazak najavila i Jolie.

Film će na repertoaru Cinema Cityja biti narednih sedam dana, a karte su za raniji termin već rasprodate za naredna tri dana. Publika je kino-dvoranu napustila pod snažnim utiskom ratne priče i emocija koje se prepliću kroz tri temeljna odnosa – muslimanske djevojke Ajle i srpskog vojnika Danijela, Ajle i njene sestre Lejle, te Danijela i njegovog oca Nebojše.

Uprkos kontroverzama koje je ovo ostvarenje izazvalo u bh. javnosti i prije nego što je prikazano, redateljica se u ovom ostvarenju ne “svrstava” ni na jednu zaraćenu stranu, prvenstveno se fokusirajući na žene i strahote koje su u logorima i mimo njega preživjele, ali i težinu rata koju je osjetio svaki pojedinac bez obzira na kojoj se “strani” rata našao u BiH. Jolie također snažan akcent stavlja na nezainteresiranost međunarodne zajednice, koja nije učinila ništa da zaustavi rat u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

“Mogu samo da čestitam bh. glumcima na izvrsno odigranim ulogama. Film je jako potresan i ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, nemam riječi. Trebat će mi dosta vremena da se utisci slegnu”, kazao je novinarima nakon sinoćnje premijere direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić.

Producent iz BiH Samir Smajić ocijenio je da je riječ o filmu s puno emocija, naglašavajući da koliko god da se napravi filmova u poslijeratnom periodu posvećenih ratu nije dovoljno, jer sve što se desilo u BiH ne smije se zaboraviti.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

“Angelinina poruka u svemu ovome je mnogo jača što je izabrala ovu temu, jer je rat ostavio posljedice na svima nama koji smo preživjeli sve te strahote”, kazao je.

Odlične uloge zabilježile su Zana Marjanović (Ajla) i Vanesa Glođo (Lejla), Goran Kostić (Danijel) i Rade Šerbedžija (Nebojša), ali mnogi bh. glumci, među kojima su i Ermin Bravo, Boris Ler, Jasna Ornela Bery, Ermin Sijamija, Branko Đurić, te glumci iz Hrvatske i Srbije.

Američki gledatelji u New Yorku i Los Angelesu film će u kino-distribuciji moži gledati od  23. decembra, dok će se u kinima širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije početi prikazivati od 16. februara iduće godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...