Požari uzrokovali milionske štete u drvnoj industriji i na desetke izgubljenih radnih mjesta

- Advertisement -

Pogon za proizvodnju montažnih kuća Krivaja u Zavidovićima izgorio je tokom noći. U požaru ljudskih žrtava, na sreću, nije bilo, ali je izgorio objekt u kojem se nalazila vrijedna oprema i koji je značio život njegovim uposlenicima.

Stručnjaci kažu da se požari u potpunosti ne mogu ukloniti, a u drvnoj industriji je potreban poseban oprez jer se radi sa lako zapaljivim materijalima, od drveta do boja, lakova i drugih zapaljivih tečnosti.

Proteklih godina požari su uzrokovali milionske štete u drvnoj industriji i na desetke izgubljenih radnih mjesta.

Prošle godine u oktobru u tvornici peleta „Vitalis“ u mjestu Ripač kod Bihaća požar je pričinio veću materijalnu štetu na mašinama i objektu ove fabrike. Nekoliko mjeseci ranije u Novoj drvnoj industriji Vrbas u Banjoj Luci izbio je požar velikih razmjera, a vatra je zahvatila i salon namještaja i skladište.

PROČITAJTE JOŠ:  U Bihaću izboden Arnel Bulić, nekadašnji vicešampion svijeta u kikboksu

U požaru koji je prije nešto više od dvije godine izbio u proizvodnim pogonima preduzeća drvne industrije “Čajević – komerc” u Dikaljima kod Sokoca pričinjena je velika materijalna šteta koju je vlasnik procjenio na milion i po KM. Požar je zahvatio pogon stolarije u kojem je bilo oko 20 savremenih mašina i kompletna brenta u pogonu primarne prerade drveta. Vatra je „progutala“ i 500 metara kubnih daske i dio polugotovih proizvoda pripremljenih za izvoz, magacin rezervnih dijelova i repromaterijala.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U požaru kod Zenice poginule dvije starije žene

U to vrijeme desio se i požar u hali fabrike za izradu stolica „Lignacon“ koji je potpuno uništio postrojenja za tapaciranje i lakirnicu, lijepljenje i pakovanje spužve, kao i skladište gotovih proizvoda.

Milionske štete su procjenjene nakon požara u Rogatici 2010. godine kada su izgorjeli proizvodni pogoni i skladište tvornice namještaja “Drvolik”.

Stručnjaci navode da se na osnovu dosadašnjih iskustava stečenih u požarima koji su se događali u industriji, kao i na osnovu istraživanja i eksperimenata, stalno razrađuju i dograđuju neophodne preventivne mjere za smanjenje opasnosti od požara.

MI2

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...