Posljednja faza rekonstrukcije na stadionu Rođeni: Napokon postavljena hibridna trava

- Advertisement -

Konačno je postavljana hibridna trava na nogometnom terenu stadiona FK Velež u Mostaru i danas je počelo prošivanje zelene površine koje će trajati osam dana, nakon čega će trebati još oko 15 dana njegovanja da bi Rođeni teren mogli koristiti.

Prilikom današnjeg obilaska radova na stadionu Rođeni smo zatekli pravu radnu atmosferu s mnogo radnika i građevinskih mašina, među kojima i radnici koji su stigli iz Nizozemske s dvije mašine prošivaju zelenu površinu.

Iako se hibridna trava na nogometnom terenu počela danas prošivati s dvije mašine proces nije jednostavan, jer kako smo doznali na terenu za sat vremena jedna mašina može uraditi prošivanje svega 20 metra terena, tako da se intenzivnim radom planira završiti u roku od osam dana, a potom će također radnici iz Nizozemske sa svojim mašinama raditi i prvo košenje trave.

Tokom današnjeg dana očekuju se i dolazak dva šlepera materijala kojim će se završiti i postavljanje zelene površine iza golova, koje je trebalo prethodno betonirati kako se ne bi teren zaprljao. Time će biti završeno kompletno postavljanje zelene površine koju će mostarski stadion imati prije drugih stadiona u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Iz Uprave kluba podsjećaju da su svi do sada postavljeni rokovi za završetak rekonstrukcije terena probijeni i da su stadion prema prvim rokovima trebali imati na korištenje 5. augusta, ali ih raduje činjenica da će među ostalima koji su se počeli raditi kadi njihov prvi biti završen i imati teren prema svim standardima UEFA-e.

Predsjednik FK Velež Senad Husnić nam kaže da prema dinamici radova ipak neće Velež moći na svome terenu ugostiti ekipu Posušja s kojom je meč zakazan prvi dan u desetom mjesecu, kako je planirao, te da će mostarski tim ponovno biti domaćin na stadionu nogometnog kluba iz Gabele, gdje igra sve domaće utakmice tokom izvođenja radova.

“Mislili smo da ćemo prvo ugostiti ekipu iz Posušja, ali će nam tada još biti frišak stadion i ne bi smjeli rizikovati da igramo protiv Posušja. Tako da će Velež sudeći, prema svemu sudeći, na svom terenu prvo odigrati derbi s mostarskim Zrinjskim”, kazao je Husnić za Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:  Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Povratak nogometaša Veleža na svoj stadion će, kako vjeruje, doprinijeti i poboljšanju rezultata, jer kako navodi nije isto trenirati i igrati na svome terenu i biti gost na terenima drugih klubova. A pored svega toge bez sumnje će veliki značaj za Velež imati i povratak njihove publike koju smatraju svojim dvanaestim igračem.

Inače, radovi na stadionu Rođeni se odvijaju u okviru projekta Nogometnog saveza BiH “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH”, a radove izvodi grčka firma Hellasod.

Većim dijelom, projekt se finansira iz UEFA fondova i vlastitih sredstava NS BiH, dok manjim dijelom u realizaciji učestvuju klubovi i lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.

Osim stadiona Rođeni, ugovorom je obuhvaćena prva faza radova u 2022. godini za još četiri stadiona – Gradski stadion Banja Luka, stadion Tušanj Tuzla, stadion “Asim Ferhatović Hase” Sarajevo i Gradski stadion Mostar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...