Porodica Martina Luthera Kinga Jr. predvodi marš za prava birača u SAD-u

- Advertisement -

Potomci ubijenog borca za građanska prava u Sjedinjenim Državama, Martina Luthera Kinga Jr. i njihovi pristaše krenuli su u ponedjeljak u marš u Washingtonu kako bi primorali demokrate Joea Bidena da izglasaju zakon koji će štititi biračka prava, prenosi Reuters.

U sklopu godišnjeg hoda za mir, Kingova porodica i više od 100 nacionalnih i lokalnih organizacija za zaštitu građanskih prava planira preći preko Memorijalnog mosta Fredericka Douglasa i uputiti se u središte Washingtona.

Marš dolazi nakon razočaravajuće sedmice za Bidena koji nije uspio pridobiti demokratske senatore na Kapitolu da se izmjeni procedura koja bi omogućila da se nadglasaju republikanci koji se protive usvajanju zakona.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerikanac osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva doktora iz Sarajeva

Na skupu u ponedjeljak prije marša, Kingov sin Martin Luther King III. pohvalio je demokrate radi izglasavanja infrastrukturnog zakona prošle godine, no zamolio ih je da proguraju i zakon o glasačkim pravima.

– Bili ste uspješni s infrastrukturom, što je bila sjajna stvar – rekao je King pred stotinama ljudi. “No trebamo da iskoristite tu istu energiju da se pobrinete da svi Amerikanci imaju neometano biračko pravo.”

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u SAD-u: Teretni brod se zabio u poznati most u Baltimoreu i srušio ga

Zakon bi trebao proširiti glasanje poštom, pojačati nadzor izbora u državama s historijom rasne diskriminacije i pooštriti pravila finansiranja političkih kampanja.

Pristaše demokrata kažu da je to potrebno da bi se usprotivilo valu novih restrikcija biračkoga prava u republikanskim saveznim državama koje prema izbornim promatračima otežavaju manjinama i siromašnima da predaju svoje glasačke listiće.

Nove restrikcije stupile su na snagu nakon lažnih tvrdnji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je njegov izborni poraz iz 2020. godine rezultat prevare.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...