Polutajna isporuka proturaketnog sustava Srbiji iz Kine

- Advertisement -

U Srbiju je ovog vikenda isporučen sofisticirani kineski proturaketni sustav, u operaciji obavijenoj velom tajne, dok Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na Balkanu u trenutku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti krhkom miru u regiji, pišu američki mediji.

Mediji i vojni stručnjaci rekli su u nedjelju da je šest transportnih zrakoplova kineskih oružanih snaga sletjelo na beogradski civilni aerodrom rano u subotu, očito dopremivši sustav zemlja-zrak HQ-22 za srbijansku vojsku.

Kineski transportni avioni Y-20 s vojnim oznakama fotografirani su u zračnoj luci Nikola Tesla. Srbijansko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na upit o tome agencije AP.

Isporuku oružja preko teritorija najmanje dvije članice NATO-a, Turske i Bugarske, vojni stručnjaci smatraju demonstracijom rastućeg kineskog globalnog dosega.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavljeno suđenje doktorima: Srce malene Džene Gadžun nije radilo više od 30 minuta

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno ‘novo naoružanje’ koje će biti do sada najmoćnije koje će Srbija imati.

Iako je Srbija glasala u UN-u za rezoluciju kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, odbila je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati očite zločine koje su u Ukrajini počinile ruske snage, naglašavaju američki mediji.

Godine  2020., američki su dužnosnici upozorili Beograd da ne kupuje proturaketne sustave HQ-22, rekavši da bi Srbija, ako se doista želi priključiti EU-u i drugim zapadnim savezima, morala uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Srbiji: Mladić se zabio u vozilo kolega iz razreda, poginuli na mjestu

Kineski proturaketni sustav uspoređuje se s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavom zemlja-zrak S-300, iako ima kraći domet od naprednijeg S-300. Srbija će biti prva koja će imati kineske rakete u Europi.

Na Zapadu postoje strahovi da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo potaknuti tu zemlju prema još jednom ratu, posebno protiv Kosova koje je proglasilo neovisnost 2008. godine, prenosi Hina.

Srbija, Rusija i Kina ne priznaju Kosovo, dok su ga priznale SAD i većina zapadnih zemalja.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...