Planinari iz Bosne i Hercegovine “osvojili” Bobotov kuk

- Advertisement -

U bezvremensku ljepotu planinskog masiva Durmitora, zaštićenog kao nacionalni park Crne Gore, uvjerila se proteklog vikenda ekipa planinara iz Bosne i Hercegovine, koji su u cjelodnevnom pohodu osvojili njegov najviši vrh Bobotov kuk na 2.523 metra nadmorske visine.

Pohod na Durmitor za 61 planinara organiziralo je Planinarsko-sportsko društvo “Energoinvest” iz Sarajeva, pod budnim okom vodiča Hasne Smječanin i Emire Hukić.

Planinari

Nevjerovatna surovost ovog dijela Durmitora prvo je što se primijeti pri susretu s ovim planinskim divom. Posvuda oko vas nađu se ogoljeni nepregledni dijelovi opasani strmim i visokim vrhovima, prošarani tek niskim travnatim pokrivačem. Grandioznost masiva tim je i veća, budeći strahopoštovanje svakoga ko kroči tim tlom.

Priroda se tu nevjerovatno poigrala, praveći čarobne figure i slojevite zatalasane oblike od stjenovitog dijela Durmitora. Svaki pogled obuhvata kontrast bijeloga kamena i plavoga neba, od čije ljepote se gubite, u želji da svakom porom upijete i najmanji detalj takvog nedirnutog krajolika.

Uspon na Bobotov kuk bio je iznimno zahtjevan, barem za sve one koji nisu u zavidnoj kondiciji. Potrebno je savladati strme padine, te uz punu koncentraciju paziti na svaki korak, jer neki od dijelova staze mogu se smatrati opasnim zbog strmoglavih provalija. No, svaki napor isplativ je – pogled kojim vas ova planina u konačnici nagradi naprosto nema cijene. Dokle god pogled seže vidite oštre gorostasne durmitorske vrhove, u čijim dolinama možete ugledati i istinske dragulje – neke od brojnih jezera ovog planinskog masiva. Plavetnilo Škrčkog jezera, ugniježdenog između strmih stjenovitih padina, jedno je od onih koje pri usponu na najviši vrh zapamtite zauvijek.

Sreća, nažalost, nije dokraja pratila bh. planinare, jer im je po osvajanju vrha, najvišeg durmitorskog, oduzela mogućnost veličanstvenog pogleda, prekrivši horizont maglom. No, ipak smo se, stojeći na krovu ovog planinskog lanca, osjećali poput bogova u nekom oblaku, ispunjeni ponosom zbog savladanog napora.

Već pomalo natopljeni umorom počeli smo spust niz planinske padine, gdje nas je do podnožja već prekrio i mrak. Bacajući još pokoji pogled na veličanstvene prizore iza nas, prisjećamo se koliko smo zapravo mali u nepreglednim ljepotama naše planete Zemlje.

Durmitor je najveći nacionalni park u Crnoj Gori i od 1980. godine nalazi se na UNESCO-ovoj Listi svjetske prirodne i kulturne baštine. Obuhvata masiv planine Durmitor, kanjone rijeka Tare, Drage, Sušice i najviši dio kanjonske doline Komarnice, s kojih se uzdižu brojni planinski vrhovi, od kojih je njih 48 s više od 2.000 mnv. Durmitor krasi 18 ledničkih jezera nazvanih “gorske oči”.

Kanjon rijeke Tare, čija je visina 1.600 m iznad nivoa rijeke, najveći je u Evropi i obuhvata 1.500 vrsta biljaka i 130 vrsta ptica. Kanjon je proglašen za Svjetski ekološki rezervat. Na Durmitoru je zastupljena raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta, s brojnim endemičnim i reliktnim vrstama.

Planina Durmitor je drugi po visini planinski vijenac Dinarskih Alpa, poslije planinskih vijenaca Prokletija.

MI2

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...