Petnaestodnevna Peugeot avantura u Australiji

- Advertisement -

Povodom lansiranja Peugeot-a 3008 na tržište Australije i obilježavanja 200 godina postojanja, Peugeot je organizovao Redex utrku po uzoru na avanturističku vožnju iz 1953. godine, kada je Ken Tubman sa modelom 203 prešao oko 10.000 km od Sydneya do Darwina i nazad i pobjedio 191 takmičara.

Australska Redex utrka je postala fenomen koji je medijski izuzetno ispraćen, a ujedno je pomjerila granice i kriterije za testiranje vozila u Australiji.

Ruta dužine 10.000 km danas ne djeluje spektakularno ali 1953. godine vozila nisu bila u stanju da voze tako duge putanje u kratkom periodu. Tadašnja Peugeot-ova pobjeda je bio sjajan početak uspješne historije u Australiji.

Kako bi se podsjetili tog velikog uspjeha i obilježili 200-tu godišnjicu, Peugeot je pozvao grupu novinara da ponove Redex utrku i ujedno testiraju novi model 3008. Vozači su se takmičili na ruti od 8.500 km koju su prešli u roku od 15 dana, a njihovu avanturističku vožnju i pustolovine svakodnevno je pratila nacionalna televizija.

Utrka je pokazala koliko je automobilska industrija napredovala po pitanju sigurnosti i izdržljivosti vozila u kratkom vremenskom periodu.

Nedavno bi ova duga putovanja bila rizična, ali ne i danas sa vozilima poput Peugeot-a 3008 koji je ovu rutu savladao bez ikakvih poteškoća.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koja je to zemlja iz naše regije nominovana za najpoželjniju europsku destinaciju?

Crna Gora nominovana je za najpoželjniju evropsku destinaciju u...

Plaža na Korčuli zaražena fekalijama, ne preporučuje se kupanje do daljnjeg

Zagađenje mora fekalijama, tačnije bakterijom Escherichia coli i intestinalnim...

Bazen na jadranskoj obali oduzima dah svojom ljepotom

Jadranska obala prepuna je kutaka koji oduzimaju dah svojom...