Peganizam: Nova dijeta koja je postala hit, u nekoliko koraka do ravnog trbuha

- Advertisement -

Peganska dijeta kombinira veganski i paleo koncept prehrane, a jako je efektna kada je riječ o gubljenju kilograma.

Svako doba nosi svoje beauty standarde, a mi živimo u razdoblju kada se cijene obline – ali samo na strateškim mjestima. Standardi ljepote tako nalažu da žene budu vitke i imaju ravan, utegnut trbuh kakav možemo vidjeti na tijelima supermodela, piše Story.

Iako se postizanje takvog izgleda može činiti kao nemoguća misija, zapravo nije i ne mora biti tako. Postoje mnoge dijete koje nam sugeriraju kako da jedemo kako bismo što jednostavnije ostvarili svoje ciljeve kada je riječ o fizičkoj ljepoti, a jeste li u tom kontekstu već čuli i za peganizam?

Naime, veganstvo podrazumijeva nekonzumiranje hrane životinjskog porijekla, a paleo dijeta ipak želi čovjeka vratiti na njegovu drevnu prehranu, odnosno natjerati nas da jedemo kao naši preci. Ta su dva koncepta u sukobu, jer veganstvo zabranjuje hranjenje životinjskim proizvodima, dok paleo dijeta striktno zagovara upravo namirnice poput mesa i ribe.

PROČITAJTE JOŠ:  Potvrdio advokat: Fadil Novalić sutra nakon džume ide u zatvor u Vojkoviće

Peganizam je trenutno ‘vrući’ trend fitness svijeta, a koji nastoji pomiriti te dvije ideje. Osnova ove prehrane je proteinska hrana i sirovo povrće i voće. Tokom dana trebamo se pridržavati pravila 5-4-3-2-1. Šta to znači?

Dakle, peganizam sugerira da tokom dana jedemo na sljedeći način:
5 porcija povrća (osim korjenastog povrća)
4 porcije ugljikohidrata – voće i žitarice (osim pšenice)
3 porcije proteina: riba, piletina, jaja, nemasna govedina
2 porcije mono i polinezasićenih masti (avokado, orasi)
1 porcija sojinog ili bademovog mlijeka

Prednosti ove dijete

Glavne prednosti ovakvog načina hranjenja su nizak unos šećera, velika količina dijetalnih vlakana, kao i nekonzumiranje proizvoda koji sadrže pesticide, antibiotike i hormone.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužilaštvo KS traži pritvor za Džana Hukelića zbog pucnjave na Kovačima

Stručnjaci su suglasni da ako se veganstvo i paleo dijeta i dalje kritiziraju zbog mogućih loših posljedica na zdravlje, peganizam nema taj problem, jer ne isključuje niti jedan tip namirnice. Ovo je dijeta koja u suštini jako ‘baca’ na tipičnu mediteransku dijetu, a u kojoj je primat stavljen na konzumaciju svježeg voća i povrća, kao i lokalnih mliječnih i životinjskih proizvoda.

Kako peganizam utječe na gubitak kilograma?

Kako ovakvim hranjenjem uvelike smanjujemo unos industrijskog šećera, prerađene i pržene hrane, gubitak kilograma je zagarantiran. Ono što je velika prednost ove dijete u odnosnu na druge restriktivne načine prehrane je to što stvara zdrav odnos prema hrani te baš nikad nećete osjećati glad dok se hranite prema uputama peganizma, a istovremeno će se centimetri oko struka rastapati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...