Pariz gasi svjetla na simbolu grada: Eiffelov toranj će biti ‘poslat u mrak’

- Advertisement -

Svjetla na Eiffelovom tornju uskoro će se gasiti više od sat vremena ranije tokom noći, kako bi se uštedjela struja, najavila je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Ona je rekla da je kultni toranj, koji je inače osvijetljen do jedan sat poslije ponoći, samo jedan od gradskih spomenika i opštinskih zgrada koje će biti “poslate u mrak” ranije uveče, jer se francuska prijestonica, kao i ostatak Francuske i Evrope, suočava sa rizicima nestašice struje, racionalizacijom potrošnje i isključenjima struje zbog sukoba u Ukrajini, prenosi AP.

Svjetla na Eiffelovom tornju bit će isključena nakon što posljednji posjetilac ode u 23:45, počevši od 23. septembra, rekla je pariška gradonačelnica.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Banjoj Luci: Žena skočila s balkona zgrade

Ostale znamenitosti kojima upravlja grad, kao što su toranj Sen Jaques i Gradska kuća, bit će isključene u 22 sata, prenosi Radiosarajevo.

To je simboličan, ali važan korak, po mišljenju gradonačelnice Hidalgo, koja odbacuje kritike da bi vlasti u Parizu mogle učiniti više da smanje potrošnju energije za 10 posto, što je cilj koji je u julu postavio predsjednik Emmanuel Macron u okviru opštenacionog plana za uštedu energije.

Iz bezbjednosnih razloga, ulična rasvjeta će ostati upaljena širom Pariza, a kitnjasti mostovi preko rijeke Sene također će ostati osvijetljeni noću.

Pariške vlasti imaju za cilj da uštede energiju tako što će početak grijne sezone pomjeriti za cijeli mjesec, sa sredine oktobra na sredinu novembra.

PROČITAJTE JOŠ:  Bajramska poruka reisa Kavazovića: Molitvom se prisjetimo braće i sestara u Gazi i Ukrajini

Također, planiraju da snize temperaturu u javnim zgradama za jedan stepen, sa 19 na 18 stepeni tokom radnog vremena, a na 16 stepeni poslije radnog vremena i vikendom.

Rusija je smanjila isporuke prirodnog gasa u nekoliko evropskih zemalja, jer one podržavaju Ukrajinu, zbog čega cijene gasa i struje rastu.

To je podstaklo inflaciju i izazvalo strah od smanjenja zaliha kako se bliži sezona grijanja, primoravajući zemlje da uvedu mjere očuvanja i olakšice za potrošače i preduzeća.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...