Osigurana bespovratna sredstva Evropske unije za dva projekta na Koridoru Vc

- Advertisement -

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas tri ugovora o grantu sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) čime su osigurana bespovratna sredstva Evropske unije za dva projekta na Koridoru Vc, te jedan ugovor s Vladom Švedske za projekt zaštite okoliša u Živinicama.

Bevanda je pojasnio da se prvi ugovor odnosi na izgradnju poddionice autoceste Poprikuše – Nemila, čime je osigurano 36.074.000 eura bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije.

Istakao je da je taj projekt izuzetno značajan za Javno poduzeće „Autoceste Federacije BiH“ jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometara na toj važnoj poddionici Koridora Vc.

Drugi ugovor, dodao je, odnosi se na dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije u iznosu 9.180.000 eura za izgradnju oko dva kilometra tunelske dionice autoputa prema međunarodnim standardima u Tunelu Ivan. Bevanda je kazao da je za taj projekt također nadležno Javno poduzeće „Autoceste FBiH“, a da su sredstva alocirana na Federaciju BiH.

Naglasio je da je za ta dva projekta bespovratna sredstva osigurala Evropska unija te da će EBRD upravljati grantovima.

Bevanda je kazao da su potpisali i treći ugovor o grantu vrijedan 2,5 milijuna eura koji dodjeljuje EBRD i švedska vlada kako bi se izgradila sanitarna deponija u Živinicama. Tvrdi da je projekt izuzetno značajan sa aspekta zaštite okoliša te da će poboljšat uvjete života stanovnika grada Živinice i općina Kladanj i Banovići.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog jakih udara vjetra u BiH na snazi narandžasti meteoalarm

– Današnjim potpisivanjem ova tri ugovora osigurano je oko 48 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Očekujem da korisnici sredstava, JP ‘Autoceste Federacije BiH’ i JP ‘Eko-Sep’ d.o.o. Živinice, u roku završe ove projekte na zadovoljstvo svih, a najviše stanovnika Bosne i Hercegovine – zaključio je Bevanda.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BIH Manuela Naessl kazala je da se radi o značajnim investicijskim grantovima.

–  To znači da će Koridor Vc2  biti sagrađen u razumnom roku na sveopće zadovoljstvo u BiH. Sve dionice o kojima danas govorimo su u poodmakloj fazi izgradnje, a to se posebno odnosi na tunel Ivan, koji bi trebao biti otvoren na ljeto ili u jesen – kazala je.

Govoreći o regionalnom otpadu u Živinicama, Kladnju i Banovićima, istakla je da se radi o sličnom projektu u kojem investicijska sredstva dolaze uz zajam koji je već osiguran.

– Deponija će biti otvorena na jesen i radi se o važnom projektu od kojeg će koristi imati svi građani – naglasila je.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler istakao je da Koridor Vc2 na bolje mijenja cijelu BiH, te otvara ekonomiju. Napomenuo je da je u okviru dva projekta za koja su osigurana bespovratna grant sredstva, predviđeno i otvaranje 400 novih radnih mjesta.

PROČITAJTE JOŠ:  Kraj sage o imenovanju direktora KCUS-a: Ismet Gavrankapetanović dobio zeleno svjetlo

Tvrdi da je prije godinu i po imao priliku posjetiti gradilište na Ivanu te je istakao da je bio impresioniran profesionalnošću radnika koji su angažirani na tom dijelu dionice.

Također je istakao da će realizacija projekata omogućiti i poticaj turizmu, te da će olakšati posjete i dolaske u BiH, ali da će uveliko pomoći i građanima BiH.

– Sve su to dovoljno dobri razlozi koji opravdavaju angažman EU na tim izuzetno važnim projektima. EU je za ova dva sporazuma izvodila više od 45 miliona eura koji su osigurani za ukupan iznos Koridor Vc2 od 340 kilometara. Tu su i sredstva koja su osigurana od Vlade Švedske za projekt deponije u Živinicama – pojasnio je Sattler.

Ambasadorica Švedske Johanna Strömquist izrazila je zadovoljstvo što su mogli podržati izgradnju deponije krutog otpada u Živinicama.

– Radi se o grantu u vrijednosti  2,5 miliona eura, uz dodatnih 150.000 eura za tehničku saradnju za završetak projekta – kazala je.

Ambasadorica je kazala da se radi o izgradnji prijeko potrebne deponije za kruti otpad i sanitarni reciklažni otpad koji će koristiti općine Živinice, Banović i Kladanj.

– Ova sanitarna deponija će doprinijeti smanjenju zagađenja vode i tla, emisija štetnih gasova i količine odloženog otpada. Izgradnjom nove deponije, koja je u toku, rukovodi regionalno preduzeće za čvrsti otpad ‘Eko-Sep’ – zaključila je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...