Oglasio se Izetbegović nakon Dodikovih izjava: Niti sam ja zvao Dodika, niti sam ovlastio bilo koga da ga zove u moje ime i bilo šta mu nudi

- Advertisement -

”Niti sam ja zvao Dodika, niti sam ovlastio bilo koga da ga zove u moje ime i bilo šta mu nudi”, objavio je na Twitteru Bakir Izetbegović, čelnik SDA, navodeći kako je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, posljednjih dana ”u dva navrata pokušao da me uvuče u svoje medijske spinove i performanse, kojima uvijek skreće pažnju sa suštinskih događaja”.

”Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći Osmorki, računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome „ko je koga zvao, ko je šta dogovorio“, koje su na nivou rekla-kazala”, napisao je Izetbegović objavivši kako nije namjeravao reagirati, ali da to radi je ”dio medija, svaki iz svojih razloga, u pravilu uvijek nasjedne na njegove spinove”.

”Dodik je prije nekoliko dana prvo rekao da sam ga ja zvao i nudio mu „svašta“ da bismo potpisali koalicioni sporazum. Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom „sjetio“ da to ipak nisam bio ja, nego neki „moj prijatelj“.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za ubistvo malene Danke Ilić na saslušanju u Tužilaštvu

Na sve je dodao i neistinu kako sam mu nekada rekao „da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji“. Niti sam ja zvao Dodika, niti sam ovlastio bilo koga da ga zove u moje ime i bilo šta mu nudi. Potpuno sam siguran da Dodik na tu temu nije dobio poziv ni od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, što je špekulacija koja se pojavila u nekim medijima. U stvari je bilo obrnuto, Dodik je preko nekolicine posrednika tražio da se sastane sa mnom na njegovom imanju u Laktašima, što nisam prihvatio, uz napomenu da se razgovori mogu voditi u Sarajevu, nakon što se okončaju izbori za domove naroda”, naveo je.

‘Što se tiče tvrdnje o „nuđenja svačega“ da bismo potpisali koaliciju, s obzirom da između nas nije bilo kontakta, priča sama po sebi pada u vodu. Ali, ostaju činjenice da je 2015. godine SDA umjesto SNSD-a vlast formirala sa PDP-om i SDS-om, a da je nakon izbora 2018. godine uvjet da bi Dodik ušao u vlast bilo potpisivanje Programa reformi (ANP) i nastavak NATO puta BiH. I dok taj uvjet nije ispunio, nije mogao ući u vlast. Dakle, što se tiče „nuđenja svačega“ i „dogovoranja s Dodikom“ – jedina istina je da smo dogovorili ANP, a on vrlo dobro zna zašto je na to pristao.

PROČITAJTE JOŠ:  Blokirana kuća kod koje je posljednji put viđena mala Danka Ilić

Valjda će nekad smoći hrabrosti da to objasni i javnosti u entitetu RS. Na kraju, Dodika nisam napadao – ni zbog štete ni zbog koristi. Napadali smo nakaradne i opasne politike koje je on vodio. Napadao je on, i državu BiH, i Bošnjake, i mene lično. Odgovor na njegove napade na državu bile su apelacije Ustavnom sudu BiH, gdje ga je SDA dobila 7:0”, napisao je Izetbegović.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a je nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma SNSD-a, HDZ-a i “Osmorke” izjavio kako su ga zvali Izetbegovićevi “prijatelji i molili da ga ne ostavi na cjedilu”. –

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...