Očekuje se rast kredita u 2011.

- Advertisement -

Beata Kissne Foldi član je Nadzornog odbora Intesa Sanpaolo banke BiH i menadžer ove banke za područja BiH, Hrvatske i Srbije. U ekskluzivnom razgovoru za portal Beta.ba ona komentira stanje globalnog finansijskog sektora nakon finansijske i ekonomske krize, kao i implikacije na BiH.

Gospođo Kissne Foldi, kako ocjenjujete trenutno stanje globalnog tržišta? Je li se finansijski sektor stabilizirao nakon globalne ekonomske krize?

Kissne Foldi: Globalni finansijski sistem je u cjelini uspio zadovoljavajuće reagirati, zahvaljujući prvenstveno podršci vlada, i to još u početku globalne finansijske krize u 2008. godini. Rezultat toga je da su bankarske grupacije danas, općenito govoreći, u dobrom stanju. Intesa Sanpaolo banka, kao najveća italijanska banka, uspjela je da se nosi s finansijskom krizom bez okretanja i traženja pomoći od italijanske vlade ili pak od dioničara banke za dodatnim kapitalnim finansijskim “inekcijma”. Intesa Sanpaolo je vjerojatno jedina velika međunarodna bankarska grupacija koja je prebrodila krizu na temelju vlastitih sredstava, bez traženja dodatnog kapitala. Jedna od pouka iz ove krize je da se za održavanje profitabilnosti zahtijeva planski, srednjoročni pristup upravljanju i optimizaciji poslovanja, kao i drugim važnim polugama poput likvidnosti, procjeni rizika i tako dalje. Mi smo uspješno uspjeli optimizirati sve te varijable.

Da li je finansijska kriza uticala na vaše klijentima u realnom sektoru?

Kissne Foldi: Očito je da će ova godina kod većine kompanija biti će u znaku restrukturiranja i provedbi dodatnih mjera u racionalizaciji poslovanja. To je u potpunosti rezultat recesije na tržištu u gotovo svim segmentima i pada domaće potražnje. Mi smo spremni da podržimo finansiranje projekata svih preduzeća čije su dosadašnje aktivnosti pokazale da su u stanju napraviti posao čak i u vremenima velikih promjena tržišnih odnosa i koja su stoga spremna na odgovarajući razvojn planova, u skladu s realnim očekivanjima. Također ćemo se pobrinuti za potrebe kupaca kako bi im se pružila rješenje po mjeri za njihove zahtjeve. Osim toga, povećali smo našu podršku malim i srednjim preduzećima koja imaju održive projekte.

Da li očekujete značajniji rast kredita u 2011. godini?

Kissne Foldi: Međunarodni i domaći analitiari govore da će se 2011. godine bruto domaći proizvod, uvoz i izvoz te ostali pokazatelji poboljšati, što smatramo oporavkom i što također smatramo realnom projekcijom. Finansijska kriza već je ispoljila većinu svojih negativnih efekata te smo stoga spremni poduprijeti zahtijeve i građana i kompanija u smislu kreditiranja.

Kako Intesa Sanpaolo djeluje u Bosni i Hercegovini?

Kissne Foldi: U Bosni i Hercegovini Intesa Sanpaolo nastala je spajanjem dvije banke, nekadašnjih UPI i LTG banke, u periodu 2005. i 2006. godine. Ove banke sada djeluju kao Intesa Sanpaolo banke Bosna i Hercegovina. To je, dakle, komercijalna banka aktivan i u segmentu kreditiranja stanovništva i pravnih lica, kroz mrežu od 54 poslovnice.

Vi ste među vodećim bankama u BiH i regiji. Koji su vaši planovi u smislu širenja na tržištu BiH?

Kissne Foldi: Intesa Sanpaolo banka je trenutno 6. banka po veličini u BiH po iznosu ukupne aktive. Kao grupa prisutni smo u mnogim zemljama u regiji, a u nekima od njih smo i vodeća banka. Poslovna politika grupe temelji se na održavanju kvaliteta usluga i zadovoljstvu klijenata. Smatramo da će nam ova strategija omogućiti kontinuirani rast u smislu rasta i obima poslovanja. U BiH ćemo također nastojati da se naše usluge prilagode potrebama naših klijenata, posebno u maloprodaji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ovo su najbogatiji ljudi u BiH

Portal BiznisInfo.ba je sačinio je listu najuspješnijih preduzetnika pa...

Nastavlja se blagi pad cijena goriva u BiH: Benzin od 3,22 KM, dizel od 3,41 KM po litru

Nastavlja se bilježiti blagi pad cijena goriva na benzinskim...

U Neumu zadovoljni predsezonom, ali nedostaje radne snage

U jedinom bh. gradu na moru su zadovoljni predsezonom...

30 milijuna eura potpore Zapadnom Balkanu za sedam godina

SARAJEVO - Povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi poručio...

Struktura nezaposlenih osoba u FBiH nije povoljna

SARAJEVO - U Federaciji BiH struktura nezaposlenih osoba nije...