Objavljena prognoza do kraja februara: Sladić govorio o mogućnosti ekstremne hladnoće

- Advertisement -

U Bosni se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjevernim područjima se očekuju slabe padavine. Povremeno će padati slab snijeg, u nizinama i slaba kiša. U Hercegovini uglavnom umjerena naoblaka.

SLADIĆ SE JAVIO IZ ENGLESKE: Pogledajte šta je najavio za februar

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, u Bosni do 7. februara prognozira se povremen i slab snijeg, posebno u centralnim i istočnim predjelima. Od 8. do 14. februara izgledno je stabilnije vrijeme bez padavina. U Hercegovini sunčano i stabilno, uz kišu smo krajem sedmice, 2. i 3. februara, nakon čega slijedi duži stabilniji period do kraja prognoznog perioda.

PROČITAJTE JOŠ:  U Derventi se prevrnuo kamion koji je prevozio automobile

Do 3. februara, prognozirane vrijednosti temperatura zraka očekuju se u ispod granice uobičajenih za ovo doba godine. Minimalne vrijednosti kretaće se od -5 do 0 u Bosni, na jugu zemlje do 1 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 10 °C.

“Blagi porast temperatura zraka izgledan je od 4. februara. Očekivane vrijednosti vraćaju se u granice uobičajenih za početak mjeseca februara. U Bosni, tokom ovog perioda, minimalne temperature zraka kretaće se od -3 do 1, u Hercegovini oko 3 °C, a maksimalne u Bosni do 6 u Hercegovini do 11 °C”, navode iz FHMZ-a.

I Nedim Sladić, poznati bh. meteorolog, najavio je da će drugi dio mjeseca biti topliji.

PROČITAJTE JOŠ:  U dijelove BiH za nekoliko sati stiže jaka kiša i grmljavina

“Nekog većeg, značajnijeg prodora, bar onog ekstremno hladnog prodora i dalje nema na vidiku. Govorimo o nekoj uobičajenoj zimi, nešto što smo navikli, dakle bez nekih velikih ekstrema i neće biti nekih velikih količina padavina, što je veliko olakšanje za one koji su se u proteklom periodu suočavali sa velikim problemima kada su u pitanju obilne padavine.

Treba istaknuti da će i dalje biti ugrizića zime po prolasku frontalnih poremećaja sa sjeverozapada kontinenta”, naveo je Sladić te za drugu polovinu februara najavio toplije vrijeme.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...