Obama: Nasilje u Kapitolu veliki trenutak sramote za Ameriku

- Advertisement -

Bivši američki predsjednik Barack Obama smatra da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu.

Obama je izjavio da će historija pamtiti jučerašnje nasilje u Kapitolu, koje je potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za američku naciju.

-Već dva mjeseca politička stranka i prateći medijski sistem prečesto nisu voljni reći svojim sljedbenicima istinu – da ovo nisu bili posebno neizvjesni izbori i da će izabrani predsjednik Biden biti inauguriran 20. januara. Takav narativ i spinovi su ih udaljili od stvarnosti, a građeni su na godinama ogorčenja. Sada vidimo posljedice, u nasillju – naveo je on, prenose agencije.

PROČITAJTE JOŠ:  Broj poginulih u napadu u Moskvi porastao na 115

Obama je također kazao da republikanski lideri imaju jasan izbor u oskrnavljenoj demokratiji – mogu nastaviti ovim putem i nastaviti potpirivati ​​bijesne požare, ili mogu odabrati stvarnost i poduzeti prve korake ka gašenju plamena.

-Oni mogu izabrati Ameriku – poručio je Obama.

Prije njega se oglasio i drugi bivši predsjednik, George W. Bush, koji je upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvao “mučnim” činom koji “slama srce”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...